U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bij PTT Telecom 1.100 banen weg

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 MEI. PTT Telecom schrapt 1.100 banen in het kader van een reorganisatie die eind vorig jaar is aangekondigd. De banen verdwijnen bij de afdeling die het telecomnetwerk exploiteert en beheert (400) en de afdeling die netwerken aanlegt (700).

Bij beide bedrijfsonderdelen (respectievelijk 'netwerk bouw' en 'netwerk operations') gezamenlijk werken nu nog zesduizend mensen. Algemeen-directeur B. Verwaayen van PTT Telecom kondigde eind vorig jaar al een diepgaande reorganisatie aan met het oog op komende concurrentie op de markt voor telecommunicatie. Verwaayen sprak toen de hoop uit dat er bij de reorganisaties geen mensen zouden hoeven verdwijnen.

Vanaf 1 juli wordt de telecommarkt geheel geliberaliseerd. Bedrijven die daarvoor een vergunning hebben verkregen mogen verbindingen voor telefoongesprekken leveren aan consumenten en bedrijfsleven. Een reeks van nieuwe aanbieders heeft zich gestort op de zakelijke markt. Op beperkte schaal zullen kabelmaatschappijen vanaf deze zomer telefonie bieden aan particulieren.

Volgens Verwaayen dwingt de komst van concurrentie tot een strategie van volumegroei en kostenreductie. In het kader van de eind vorig jaar aangekondigde reorganisatie, Telecom Overmorgen, dragen de 13 districten van PTT Telecom niet langer verantwoordelijkheid voor het beheer en de exploitatie van het vaste netwerk. De districten zullen zich meer moeten richten op marketing, verkoop en directe contacten met de klant.

Het beheer en exploitatie van het vaste netwerk wordt ondergebracht in de vijf rayons Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Zwolle. De rayons Haarlem, Dordrecht, Gouda, Venlo en Groningen krijgen verantwoordelijkheid voor de aanleg van netwerken. PTT Telecom kondigde eind vorig jaar aan dat het voor het bedrijfsonderdeel 'netwerkbouw' op zoek is naar een strategische partner.

Onderdeel van de reorganisatie is ook een splitsing van PTT Telecom in drie onderdelen. Er wordt een bedrijfsonderdeel voor infrastructuur, een verkooporganisatie en een innovatiebedrijf gecreëerd. Het moederbedrijf Koninklijke PTT Nederland (KPN) van PTT Telecom gaat ervan uit de reductie van het aantal arbeidsplaatsen op te kunnen vangen door natuurlijk verloop of herplaatsing. Voor de herplaatsingen richt PTT Telecom een zogenoemd job center op. KPN heeft toegezegd zich ,,maximaal'' te zullen inspannen voor werknemers die buiten de boot vallen.

NRC Webpagina's
22 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)