U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

COR GALIS 1911-1997
Stem van de VPRO

Door HENK VAN GELDER
Cor Galis, de man die gedurende meer dan twintig jaar de VPRO-radio een eigen onvervreemdbare stem gaf, is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Als omroeper was hij de laatste in Hilversum die dat woord de ouderwetse invulling gaf: hij riep om, met een pregnant stemgeluid dat zich rechtstreeks tot de luisteraars richtte.

Na een groot aantal andere baantjes werkte Galis, die ook een veelgevraagd amateurtoneelspeler was geweest, tijdens de eerste naoorlogse jaren als programmeur bij de toenmalige concertzaal Tivoli in Utrecht. In 1954 vroeg de vrijzinnig-protestantse VPRO hem een propagandatournee te organiseren met de radiocabaretier Benny Vreden als voornaamste attractie. Galis drukte de kosten door advertenties te werven voor het programmaboekje, maakte een eind aan het vaste optreden van een dominee op zulke avonden en hield voortaan zelf het gebruikelijke propagandapraatje, met als gevolg dat hij veel meer nieuwe leden wierf. Daarop werd hij door de VPRO benoemd tot chef propaganda.

Pas toen hij vlak voor zijn pensioen stond, in 1974, werd zijn aanzienlijke stemgeluid ontdekt door programmamaker Peter Flik. Aanvankelijk liet Cor Galis zich vooral absurde teksten in de mond leggen, die hij voorlas met ronkende plechtigheid en een spottend schallende lach: ,,En dan praat men wederom, van: niets gehoord zonet, of nooit en waarom of wat. En dat een radio zou zijn voor een geluid. Ha! Liever meubelstuk. En gelul van pas, nu wederom.'' Daarnaast ging hij samen met Flik op pad voor het programma De hoogwerkers, waarin hij onder de naam Cornelis Interieur op omineuze toon giste naar de karaktertrekken van degenen bij wie ze vanuit hun hoge positie door het raam keken.

Gaandeweg wilden steeds meer VPRO-medewerkers hun programma's voorzien van een typische Galis-aankondiging: ,,Roel van Broekhoven op zoek naar de waarheid. In Suriname, haha! Suriname, dat is een bedreven vrouwenhand onder een overhemd, had het me maar gevraagd. Op zoek naar de waarheid! Had het me maar gevráágd, jongen! Maar in ernst, luisteraars, in de komende anderhalf uur volgt een schaamteloze blik onder de rokken van moeder Suriname...''

Hoewel hij soms weigerde teksten voor te lezen die naar zijn smaak te scherp of te scabreus waren, werd Galis' omroeperspositie onaantastbaar. Zelf genoot hij met volle teugen van zijn tweede leven. ,,Ik ben dol op ze, hoor'', zei hij al in 1980, ,,die rooie rotjongens van de VPRO.''

Zondag, van 10.00 tot 11.00 uur, wordt Cor Galis op Radio 1 herdacht in de VPRO-rubriek OVT, een van de vele programma's die door zijn unieke retoriek een eigen geluid kregen.

NRC Webpagina's
22 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)