U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Vedior


Vedior wil Randstad naar de kroon steken

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 22 MEI. De uitzend- en schoonmaakgroep Vedior, die begin juni naar de Amsterdamse beurs gaat, wil de kloof in marktaandeel in Nederland met marktleider Randstad dichten door op overnamepad te gaan. Randstad heeft 26 pct van de uitzendmarkt, Vedior zit op 10 pct.

Bestuursvoorzitter drs. G. Smit van Vedior, de dienstengroep die wordt losgemaakt van het conglomeraat Vendex International, kondigde de inhaalslag vanochtend aan. ,,In Nederland moet zeker wat gebeuren'', aldus Smit die zijn baan in de hoofddirectie van Vendex heeft opgegeven om Vedior te gaan leiden. Op de vraag of Vedior met overnamekandidaten in onderhandeling is, gaf hij een ontwijkend antwoord. ,,Velen praten met velen.'' De lopende inkomsten uit de huidige activiteiten stellen Vedior in staat de komende jaren voor in totaal één miljard gulden omzet bij te kopen.

Vendex brengt in een eerste fase ongeveer 20 procent van de aandelen van Vedior naar de Amsterdamse beurs. Vendex en zijn bankiers (onder leiding van de zakenbank Morgan Stanley) hebben gistermiddag een bandbreedte vastgesteld voor de beurskoers tussen 33 en 37 gulden per aandeel. Daarmee krijgt Vedior een beurswaarde van minimaal 3,1 miljard gulden, dat is iets meer dan de totale waarde van de aandelen van een bedrijf als Hoogovens en minder dan de helft van die van Randstad. Beleggers die inschrijven op de Vedior-aandelen horen uiterlijk 5 juni hoeveel effecten zij in bezit krijgen. De eerste notering op de effectenbeurs staat dezelfde dag gepland.

Vedior zendt dagelijk ongeveer 100.000 mensen uit en zet ongeveer 50.000 mensen in voor schoonmaakwerk. De groep is onder de Vendex-paparaplu groot geworden dankzij een serie overnames, waarvan de laatste - de Franse uitzendketen Bis voor ruim 600 miljoen gulden - het bedrijf ook in Europa op de kaart heeft gezet. De Franse uitzendmarkt is de grootste nationale markt in Europa. Bis leed vorig jaar overigens verlies als gevolg van reorganisaties en de verkoop van activiteiten die buiten het kernbedrijf uitzendwerk lagen.

Inclusief Bis had Vedior in het afgelopen boekjaar 1996/1997 een omzet van 6,5 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 221 miljoen gulden. Smit streeft naar een winstgroei die boven de omzetgroei van tenminste 10 procent ligt.

De splitsing van een concern als Vendex in twee aparte, aan de effectenbeurs genoteerde bedrijven Vendex (detailhandel en supermarkten) en Vedior, is in Nederland niet eerder vertoond. Vendex dreigde in tijdnood te komen, doordat met name de fiscale regelgeving achterliep bij de ontwikkelingen. Het concern kreeg vanochtend een opsteker van minister Sorgdrager van Justitie die aankondigde dat vóór 1 januari adequate wetgeving van kracht moet zijn.

Zolang Vendex de meerderheid heeft van de aandelen Vedior, heeft het bedrijf naast drie Vendex-vertegenwoordigers slechts één onafhankelijke commissaris (bestuurslid A. Scheepbouwer van post- en telecombedrijf KPN). Vanaf 1 juli 1998 wordt ING-bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs voorzitter van de raad van commissarissen.

NRC Webpagina's
22 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)