` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Parijs en Peking worden 'partners'
PEKING, 16 MEI. Frankrijk en China streven naar een ,,universeel partnerschap''. Dat staat in een verklaring die de Franse president Jacques Chirac en zijn Chinese ambtgenoot Jiang Zemin vanochtend in Peking plechtig hebben ondertekend.

ABP verlangt openheid over opties
HEERLEN, 16 MEI. De pensioengigant Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) gaat zijn onverbiddelijke financiële macht inzetten om meer openheid te krijgen over optieregelingen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Twee bemiddelaars maken korpschef Brinkman verwijten
ROTTERDAM, 16 MEI. De bemiddelaars in het conflict bij de Rotterdamse politie wijzen hoofdcommissaris J.W. Brinkman aan als belangrijkste veroorzaker van de problemen tussen korpsleiding en korps. Zij bevelen de korpschef aan ,,in zijn managementstijl meer ruimte en aandacht te geven aan de elementen teamvorming, communicatie en draagvlakverwerving''.

Borst wil minder marktwerking in de thuiszorg
DEN HAAG, 16 MEI. De drie jaar geleden ingezette marktwerking in de 'thuiszorg', bedoeld om de sector tot meer efficiëntie en klantgerichtheid te dwingen, zal de komende vier jaar niet verder worden uitgebreid. De ruim 25 particuliere instellingen die de laatste jaren een gering aandeel van de door de overheid gefinancierde thuiszorgmarkt hebben toegewezen gekregen, mogen wel actief blijven, maar nieuwe concurrenten zullen in ieder geval tot het jaar 2001 niet meer worden toegelaten.

Rechtbank wijst 'kroongetuige' af
BREDA, 16 MEI. De rechtbank in Breda heeft gisteren de verklaringen van 'kroongetuige' Perry P. niet geaccepteerd als bewijs tegen acht vermeende leden van een xtc-bende. Drie verdachten gingen daardoor vrijuit en werden onmiddellijk in vrijheid gesteld.

Ieren op 6 juni naar de stembus
DUBLIN, 16 MEI. De Ierse premier, John Bruton, heeft gisteren algemene verkiezingen aangekondigd voor 6 juni. Bruton, die nog tot november van dit jaar de tijd had om verkiezingen uit te schrijven, besloot daartoe in verband met de gunstige economische situatie en de aangekondigde belastingvermindering.

Eerherstel voor Duitse deserteurs
BONN, 16 MEI. De Duitse Bondsdag heeft, 52 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, gisteren officieel eerherstel verleend aan deserteurs in de Wehrmacht en aan degenen die wegens gewetensbezwaren weigerden in dienst te gaan. In een met grote meerderheid aangenomen resolutie worden zij erkend als slachtoffers van de nazi's.

Crisis Albanië nog niet opgelost
TIRANA, 16 MEI. Het Albanese parlement heeft vannacht onder zware druk van OVSE-bemiddelaar Franz Vranitzky voor de tweede keer in drie dagen een nieuwe kieswet aangenomen. De socialistische oppositie is echter niet tevreden over de wet en handhaaft voorlopig haar boycot van de verkiezingen van 29 juni.

Gemeenteraad ontslaat directeur
ROTTERDAM, 16 MEI. De Rotterdamse gemeenteraad heeft drs. J.A.J. Krosse, de geschorste directeur van de gemeentelijke dienst Sociale zaken en werkgelegenheid, gisteren bij wijze van disciplinaire straf met onmiddellijke ingang ontslagen.

'Euromunt eerder'
BRUSSEL, 16 MEI. Euromunten en -bankbiljetten moeten enkele maanden eerder in omloop worden gebracht dan tot nu toe is gepland. Dit heeft Europees commissaris Yves-Thibault de Silguy (monetair beleid) gisteren bepleit.

NRC Webpagina's
16 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)