U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Toe-eigenen handelsnaam op Internet verboden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 MEI. Het gebruik van bestaande handels- en merknamen op Internet is volgens de president van de Amsterdamse rechtbank wel degelijk gebonden aan wettelijke regels. Dit in tegenstelling tot de opvattingen van Amerikaanse netwerken. Het zich toe-eigenen van namen is niet iedereen toegestaan, bepaalde de rechter gisteren in zijn uitspraak in een kort geding dat vier banken en twee verzekeringsmaatschappijen hadden aangespannen tegen de commissionair IMG Holland. De uitspraak geldt alleen voor Nederland.

De beslissing houdt in dat IMG Holland niet langer de namen van de banken (Staal Bankiers, SNS, VSB, Labouchere) of van de verzekeraars (Ohra en Delta Lloyd) mag gebruiken voor websites op Internet. Volgens de rechter is dat in strijd met zowel de handelsnamenwet als de merkenwet.

De commissionair had de namen vorig jaar laten registreren bij Internic Network Solutions in de Verenigde Staten, waar het principe geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. IMG voegde vervolgens aan de naam het achtervoegsel .com toe om duidelijk te maken dat het om een commerciële onderneming gaat.

Toen de banken begin dit jaar zelf een Internet-vestiging wilden openen om zich daarmee wereldwijd te presenteren, bleek dat niet mogelijk omdat hun bedrijfsnamen al waren ingepikt. Daarop stapten ze naar de rechter. In het gisteren gepubliceerde vonnis wordt gezegd dat ,,sprake is van merkinbreuk'' omdat IMG de namen onder meer had willen gebruiken voor dezelfde diensten als de banken zelf aanbieden, zoals bijvoorbeeld het geven van beleggingsadviezen. IMG wordt volgens de rechter niet ,,gefrustreerd'' in de bedrijfsvoering als het recht op het gebruik van de zes 'domeinnamen' haar zou worden ontzegd. Verder is volgens de rechter van belang dat de genoemde instellingen schade ondervinden doordat een ander hun naam gebruikt. Ook is een belangrijk punt, zo blijkt uit het vonnis, dat hier sprake is van misleiding ,,doordat ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat de domeinnamen betrekking hebben op websites die afkomstig zijn van de onderscheiden eiseressen''.

NRC Webpagina's
16 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)