U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


AEX


AEX-index overschrijdt 800 punten

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 16 MEI. De Amsterdamse Effectenbeurs heeft vanochtend voor het eerst de grens van 800 punten doorbroken. De index van de 25 meest verhandelde fondsen opende direct op 801,27 punten, 5,62 punten hoger dan het slot van gisteren.

Vooral het slotrecord op Wall Street stimuleerde de beleggers tot aankoop. De stijging van 700 naar 800 punten heeft drie maanden op zich laten wachten. Op 12 februari brak de AEX door de grens van 700 punten. Op 13 november vorig jaar gebeurde dat bij de 600-puntengrens. Het record van vandaag leek afgelopen woensdag al te worden gevestigd, maar toen bleef de index op een half punt onder de 800-grens steken.

Handelaar H. de Jonge van Barclays de Zoete Wedd (BZW) schreef vanmorgen het record toe aan de goede slotkoers van het Dow Jones-gemiddelde en de gunstige rentemarkt. Volgens hem hebben daarnaast de mooie jaarcijfers van verzekeraar Aegon bijgedragen aan het succes. P. Wind, beleggingsstrateeg bij ING Barings, meent dat de stijgende lijn van de AEX-index vooral te maken heeft met de vergrijzing van de Westerse wereldbevolking. ,,De mensen steken bakken met geld in aandelen om hun oude dagsvoorziening veilig te stellen. In Nederland was dat voorheen minder, maar ik zie een duidelijke beweging die kant op'', aldus Wind. Het record van 800 punten maakt niet veel indruk op de handelaren omdat deze all time high niet uit de lucht is komen vallen. ,,Je kunt erop wachten, want de markt ziet er gewoon heel mooi uit en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.'' Of dit jaar de grens van 900 punten zal worden bereikt, wordt betwijfeld door beleggingsspecialist De Jonge. ,,Stijg je zo ongebreideld door, dan raakt de markt opgerekt en overgewaardeerd'', meent hij. Wind van ING Barings is het daar niet mee eens. ,,Dat lijkt zo op basis van oude waardingsgrondslagen. Maar de markt is gewoon duur''.

De beurs heeft vanochtend vrij tam gereageerd op het record, met een matige omzet in opties. Meerdere malen dook de koers weer onder het kersverse record. Handelaren drukken de koers omdat in de loop van de middag enkele call opties op de AEX-index aflopen. Zij moeten met een recordstand van 800 punten fors uitkeren aan beleggers die erop speculeren dat de AEX-index vanmiddag op ten minste 800 punten staat. Optiehandelaren kunnen de AEX-koers drukken door optiebeurs-gevoelige aandelen te verkopen.

NRC Webpagina's
16 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)