` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NAVO en Jeltsin leggen akkoord verschillend uit
MOSKOU / WASHINGTON / BRUSSEL / BOEDAPEST, 15 MEI. Enkele uren nadat gisteren in Moskou een akkoord tussen de NAVO en Rusland was bereikt over de toekomstige betrekkingen, werden in Moskou, Brussel en Washington belangrijke onderdelen van dat akkoord verschillend uitgelegd. President Jeltsin zei in een tv-vraaggesprek dat Rusland een doorslaggevende stem krijgt in de nieuw te vormen gemeenschappelijke permanente raad, waarin NAVO-zaken die Rusland aangaan zullen worden besproken. ,,Beslissingen [van de raad] zullen alleen op basis van eenstemmigheid worden genomen'', aldus Jeltsin. ,,Als Rusland tegen een besluit is, gaat het niet door.''

Psychedelische paddestoelen in de Opiumwet
UTRECHT, 15 MEI. Het college van procureurs-generaal meent dat ook verse, op speciale wijze gekweekte hallucinogene paddestoelen onder de Opiumwet vallen. Het college heeft dit geschreven in een brief van 13 februari 1997 aan de hoofdofficieren van justitie van de arrondissementen.

Draagmoeder verzon abortus
LONDEN, 15 MEI. Karen Roche, de 31-jarige Britse draagmoeder voor een kinderloos Nederlands echtpaar, heeft geen abortus gepleegd zoals ze eerder had beweerd. Ze is veertien weken zwanger en wil het kind zelf houden. Dat heeft ze tegenover het Britse boulevardblad Daily Mail verklaard.

China koopt 30 vliegtuigen van Airbus
PEKING, 15 MEI. China en het Europese consortium Airbus hebben vanochtend in Peking een contract getekend voor de aanschaf van 30 verkeersvliegtuigen. Bij de ceremonie was de Franse president Jacques Chirac, die een bezoek brengt aan China, aanwezig. Met de levering is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,5 miljard dollar. Frankrijk blokkeerde vorige maand, samen met onder andere Duitsland, de indiening van een Europese resolutie tijdens een VN-bijeenkomst in Genève waarin China werd veroordeeld wegens schending van mensenrechten. Dat leidde tot kritiek van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Peking prees de Franse houding en zegde onder andere een bezoek van de Nederlandse minister Wijers (Economische Zaken) aan China af.

Geen media bij slachten biggen
DEN HAAG, 15 MEI. De media zijn volgende week niet welkom als in de met varkenspest besmette gebieden de massaslachting van honderdduizenden jonge biggen zal beginnen. ,,Uit piëteitsoverwegingen met de varkenshouders en de mensen die het doden uitvoeren is besloten geen journalisten toe te laten'', aldus een woordvoerder van minister Van Aartsen (Landbouw).

Vier nationaliteiten in space-shuttle
WASHINGTON, 15 MEI. Space-shuttle Atlantis is vanochtend van Cape Canaveral opgestegen met zeven Russische, Amerikaanse, Britse en Franse astronauten aan boord. De Brit Michael Foale zal vier maanden aan boord van het Russische ruimtestation Mir blijven om wetenschappelijke experimenten uit te voeren en de Russiche bemanning te assisteren bij reparaties aan de elf jaar oude Mir. De Mir, al veel langer in de ruimte dan oorspronkelijk gepland, heeft problemen met het koelsysteem en de atmosfeerbeheersing.

Verkiezingen Albanië uitgesteld
TIRANA, 15 MEI. De Albanese parlementsverkiezingen van 29 juni zijn uitgesteld. President Berisha heeft gisteren alsnog afgezien van de ondertekening van een decreet waarin ze zouden worden uitgeschreven. Het uitstel is het resultaat van het verzet van acht van de negen politieke partijen in Albanië tegen de omstreden kieswet, die Berisha's Democratische Partij dinsdag door het parlement joeg.

Strafrechtelijke vervolging tegen Evenhuis en diens zwager
GRONINGEN, 15 MEI. Justitie in Groningen gaat voormalig staatssecretaris van Economische Zaken A.J. Evenhuis en diens zwager G.J. Meppelink vervolgen wegens oplichting en belastingfraude. Hiertoe is vandaag besloten. De zaak dient op 2 en 3 juni voor de Groningse rechtbank.

Raad Amsterdam tegen referendum
AMSTERDAM, 15 MEI. Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is toch tegen een referendum over de aanleg van de Afrikahaven in het westelijke havengebied. Dat bleek gisteravond na een urenlang debat over de vraag of de bevolking de kans moest krijgen zich over de haven uit te spreken.

Buitendijkse scheepswerven in Eemshaven
GRONINGEN, 15 MEI. De Eemshaven krijgt twee buitendijkse scheepswerven, een investering van 200 miljoen gulden. Dat is vanmorgen bekendgemaakt door de provincie Groningen.

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)