U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Ministerie v. Financien
Bondsrepubliek Duitsland

Tegenvallers in Duitsland lopen op

Door onze correspondent MICHELE DE WAARD
BONN, 15 MEI. De financiële tegenvallers in Duitsland lopen zo sterk op dat minister Waigel (Financiën) zijn toevlucht moet nemen tot bijzondere maatregelen. Hij wil opnieuw een pakket aandelen in Deutsche Telekom verkopen. Ook zou de regeringscoalitie verkoop van goudreserves van de Bundesbank overwegen.

Duitsland krijgt steeds meer moeite te voldoen aan de voorwaarden voor deelname aan de Economische en Monetaire Unie (EMU). Vandaag wordt een miljardentegenvaller bekendgemaakt bij de belastinginkomsten die naar schatting 20 miljard mark bedraagt.

De verkoop van extra aandelen in het vorig jaar geprivatiseerde Deutsche Telekom, die gisteren in de Duitse pers uitlekte, heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat de staat wettelijk niets mag verkopen voor het jaar 2000. Vrije verkoop via de markt is dan niet mogelijk. De banken zoeken inmiddels koortsachtig naar andere wegen om de aandelen onder te brengen.

Het voortijdig uitlekken van het voornemen om een extra aandelenpakket Deutsche Telekom te verkopen werd Waigel, die het nieuws gisteren bevestigde, niet in dank afgenomen. De beurskoers van het Telekom-aandeel daalde onmiddellijk. In Tokio zakte de koers 3 procent; in Frankfurt sloot de koers gisteren 2,3 procent lager op 39,20 gulden. Een handelaar noemde de plotselinge aankondiging om een deel van de aandelen te verkopen ,,onprofessioneel''.

Ook Deutsche Telekom zelf was volkomen verrast over de plannen van de minister. Sommer, bestuursvoorzitter van Telekom, zei dat de staat alleen aandelen kan verkopen als het bestuur van de onderneming daarmee instemt en de belangen van de aandeelhouders niet worden geschaad.

Ook de Bundesanstalt für Post und Telekommunikation, die voor de staat de aandelen in beheer heeft, wist van niets. Vorig jaar ging Deutsche Telekom, Europa's grootste telecommunicatiebedrijf, naar de beurs. De staat heeft nog 75 procent van de aandelen in handen. Met een koers die gemiddeld rond de 40 mark schommelt, is het pakket waarover de staat beschikt zeker 80 miljard mark waard. Sinds de introductie is de koers ongeveer dertig procent gestegen.

Uit de manoeuvres van minister Waigel blijkt hoe hoog de financiële nood is van de regering. Gisteren kwam de coalitie van CDU/CSU en FDP al in spoedberaad bijeen om zich over de ophanden zijnde tegenvallers te beraden. Na afloop bevestigde Waigel het voornemen over het verder afstoten van Telekom.

De tegenvallende belastinginkomsten leiden tot een dramatische stijging van het begrotingstekort, dat Bonn op 2,9 procent heeft geraamd om onder de EMU-norm van 3 procent te komen. Het tekort mag de grens van 53,4 miljard niet overschrijden, maar de eerste drie maanden heeft Waigel al bijna 40 miljard moeten lenen.

De SPD dringt aan op een aanvullende begroting en een uitgavenstop. De tegenvallende overheidsfinanciën zijn veroorzaakt door de kosten van de hoge werkloosheid. In de schattingen voor dit jaar ging de regering uit van 3,9 miljoen werklozen. In januari werd al een recordaantal van 4,7 miljoen werklozen geregistreerd; in april waren het er 4,4 miljoen. Elke 100.000 werklozen kosten de staat drie miljard mark.

Minister Waigel van financiën (CSU) zei gisteren: ,,Er zijn vier miljoen mensen werkloos wier uitkering en sociale verzekeringen moeten worden betaald. Een minister van financiën, evenmin als een andere politicus, kan hier iets aan veranderen.''

Vanavond als de definitieve cijfers van de belastingdienst op tafel liggen, komen de coalitiefracties onder leiding van bondskanselier Helmut Kohl opnieuw bijeen om zich te beraden over nieuwe bezuinigingsmaatregelen en over eventuele verhoging van de belastingen.De regering heeft weinig manoeuvreerruimte en moet alle reserves mobiliseren. Bezuinigingen op sociale voorzieningen zijn niet populair. Ook wil ze een verhoging van de belastingen voorkomen, omdat dit indruist tegen de aangekondigde plannen tot grootscheepse belastingverlaging voor burgers en bedrijven.

Verhoging van de accijnzen op benzine wordt in kringen van de CDU echter niet uitgesloten. Maar de kleine liberale coalitiepartner FDP, dat eind van de maand zijn jaarlijkse partijcongres heeft, verzet zich hiertegen met hand en tand. Het voorstel om een deel van de goudreserves te verkopen, zou dan ook van de FDP afkomstig zijn. FDP-voorzitter Wolfgang Gerhardt noemde een belastingverhoging ,,volstrekt contra-produktief'' om de economische groei te stimuleren.

Volgens Waigel is verder bezuinigen, naast de verkoop van Telekom-aandelen, de enige remedie om het tekort te verminderen. Eerder al verklaarde Waigel en CDU/CSU-fractievoorzitter Wolfgang Schuble dat bezuinigingen op de bijstand onontkoombaar zijn. Ook de Bundesanstalt für Arbeit, waarin de overkoepelende arbeidsbureaus zijn verenigd, zou de uitgaven voor bij- en omscholing van werklozen verder moeten verminderen.

Minister Waigel verzekerde gisteravond nog eens dat Duitsland het EMU- criterium voor het begrotingstekort van 3 procent zal halen. FDP-voorzitter Gerhardt liet zich ontvallen dat de stabiliteit van de euro bij een begrotingstekort van 3,1 of 3,2 procent in Duitsland echt geen gevaar loopt. Waigel heeft de kiezers steeds voorgehouden dat 3 procent ook werkelijk 3,0 procent betekent.

NRC Webpagina's
15 MEI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)