U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Philips krijgt 176 mln voor chipcards

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 JUNI. De verkoop van zijn verliesgevende chipkaartactiviteiten levert Philips 176 miljoen op. Het elektronicaconcern maakte in februari al bekend dat de ontwikkeling en de produktie van chipkaarten door Philips Cartes et Systèmes in Frankrijk worden verkocht aan de Britse onderneming De la Rue.

Philips Cartes et Systèmes boekte vorig jaar een verlies voor belastingen van 1,6 miljoen gulden. De omzet bedroeg 96 miljoen. Philips is onder leiding van zijn nieuwe president Cor Boonstra druk bezig verliesgevende activiteiten of bezigheden die het concern niet langer beschouwt als kernactiviteit af te stoten. Dat saneringsproces zal nog wel even doorgaan want Boonstra zelf gaf enkele maanden geleden tegenover zijn topmanagers aan dat Philips meer dan 170 verliesgevende activiteiten telde.

Het bedrijf wil niet zeggen of op de verkoop een boekwinst wordt gemaakt. Uit het feit dat de netto activa eind vorig jaar 33,5 miljoen gulden bedroegen kan dat echter wel worden afgeleid.

De la Rue betaalt voor de overname 170 miljoen en neemt tevens een schuld van 6 miljoen over. Voor De la Rue betekent de overname een strategische uitbreiding van de activiteiten. Door de overname wordt het Britse bedrijf een van de belangrijkste spelers op de groeiende markt voor smart cards.

Philips Cartes et Systèmes maakt chipkaarten voor het betalingsverkeer, GSM-telefonie en betaaltelevisie. Beide vestigingen van de onderneming bevinden zich in Frankrijk, in Parijs en Caen waar in totaal 370 mensen werken. Het is een van de twee hoofdleveranciers van de chipknip van de Nederlandse banken. De overname is een vervolg op de joint venture Delphic Card Systems, die De la Rue en Philips in 1993 sloten. De twee bedrijven willen blijven samenwerken om de convergentie van betalingsverkeer, telecommunicatie en multimedia te exploiteren.

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)