U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer akkoord met onafhankelijk toezicht op telecom

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 MEI. Nederland krijgt een onafhankelijke toezichthouder voor de telecommarkt. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voorstel daartoe van Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). De Kamer vindt wel dat deze Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) na verloop van tijd moet worden samengevoegd met andere toezichthouders op de mededinging, zoals de nog op te richten Nederlandse Kartel Autoriteit (NKA).

Dat bleek vanmorgen in een Tweede-Kamerdebat. Verkeer en Waterstaat oefent nu nog zelf het toezicht uit op de telecommarkt, waar PTT Telecom vanaf 1 juli zijn monopolie verliest. De onafhankelijke toezichthouder OPTA, die rapporteert aan de minister van Verkeer en Waterstaat, moet er op toezien dat de dominante marktpartij PTT Telecom voor nieuwkomers met 'oneerlijke concurrentie' de toegang tot de markt bemoeilijkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse toezichthouder Oftel mag OPTA niet zelf regelgeving voor de telecommarkt ontwerpen. Dat blijft een taak voor kabinet en Kamer.

De Kamerleden Kamp (VVD), Van Zuylen (PvdA) en Van Rooy (CDA) wezen erop dat de spelers op de snelgroeiende telecommarkt niet allen met OPTA (namens Verkeer en Waterstaat) maar met nog twee andere toezichthouders te maken krijgen. Het Commissariaat voor de Media (namens Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en de NKA (namens Economische Zaken) hebben daarin elk een eigen rol. ,,Het onderscheid tussen spraak, data en omroep wordt steeds diffuser'', zei Kamp. Van Rooy (CDA) zei dat het onafhankelijke toezicht op de telecommarkt ,,te zijner tijd'' moet gaan vallen onder het ministerie van Economische Zaken.

Minister Jorritsma erkende dat het toezicht op de telecommarkt op termijn onder Economische Zaken kan vallen, wanneer een gespecialiseerde toezichthouder niet meer nodig is. OPTA is volgens de minister onmisbaar om nieuwe spelers een kans te geven zolang PTT Telecom dominant is. Als de nieuwe spelers op de telecommarkt een voet tussen de deur hebben gekregen, zal de onafhankelijke toezichthouder zich langzaam kunnen terugtrekken.

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)