U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Filmmakers gemengd over plan Bolkestein


AMSTERDAM, 15 MEI. De beroepsvereniging van film- en televisiemakers NBF reageert met gemengde gevoelens op het filmplan dat VVD-leider Bolkestein vorige week lanceerde. Dat blijkt uit een open brief van het bestuur van de NBF.

De liberale voorman wil een nieuw filmfonds oprichten, dat jaarlijks veertig filmmakers een budget van 100.000 gulden zou moeten verstrekken. Volgens Bolkestein zijn met zo'n klein budget goede rolpenten te maken. 06 van Theo van Gogh en Hufters en Hofdames, dat nu in de filmhuizen draait, zijn volgens hem goede voorbeelden. Bolkestein wil met zijn plan het ,,vele creatieve talent'' in Nederland de kans geven filmscenario's in de praktijk te brengen. Het fonds zou de basis moeten leggen voor een bloeiende Nederlandse filmindustrie.

De film- en televisiemakers schrijven Bolkestein dat ze ,,oprecht blij'' zijn met de vier miljoen gulden die de liberale leider hen wil gunnen. Het budget voor Nederlandse film behoort immmers tot de laagste in Europa en is hard aan verhoging toe.

Over de praktische kant van Bolkesteins plan is het NBF-bestuur minder enthousiast. Films van een ton kunnen hooguit een paar keer per jaar gemaakt worden, dankzij een filmindustrie die verder met normale budgetten en honoreringen werkt. Het jaarlijks produceren van veertig van zulke super-low-budgetfilms is niet alleen onuitvoerbaar, het zou ook een ,,verwoestende werking'' hebben op de kwaliteit, de economische status en de internationale profilering van de professionele filmmakers in Nederland, aldus het NBF-bestuur. (ANP)

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)