U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Publieke omroep beboet om 'Borsato'

Door een onzer redacteuren
HILVERSUM, 15 MEI. De acht publieke A-omroepen hebben van het Commissariaat voor de Media gezamenlijk een boete gekregen van 208.000 gulden voor het op Radio 3 ongeoorloofd campagne voeren voor de laatste cd van Marco Borsato. Volgens het Commissariaat maakten de omroepen zich hiermee 'dienstbaar aan het maken van winst voor derden'.

In december en januari besteedden de omroepen op Radio 3 (Avro, EO, KRO, NCRV, NPS, Tros, Vara en VPRO) uitgebreid aandacht aan het verschijnen van de nieuwste cd van Borsato. Dat deden ze onder meer in zo'n 40 Ster-spotjes. Volgens het Commissariaat is die zendtijd bedoeld voor de promotie van programma's van de publieke omroep. Maar in dit geval werd er ook reclame gemaakt voor de cd, aldus het Commissariaat in een persbericht: ,,Zo kwam de hoes van de cd duidelijk in beeld en begon de spot met de tekst: 'En hier is het allernieuwste album van Marco Borsato'.'' Volgens het Commissariaat is dat in strijd met de mediawet die bepaalt dat een publieke omroep zich niet diensbaar mag maken aan winst van derden. In de uitspraak zegt het Commissariaat dat Radio 3 ,,zich voor het karretje van platenmaatschappij Polydor heeft laten spannen''. Voor dat vergrijp worden de omroepverenigingen elk met 10.000 gulden beboet. Een woordvoerder van de NOS erkent dat Radio 3 met de spotjes over de schreef is gegaan. Of de omroepen nietemin in beroep gaan, kon hij nog niet zeggen. Juristen bestuderen momenteel de uitspraak.

Behalve de Ster-spotjes, lag in de inhoud van de uitzendingen van Radio 3 in de ,,Marco Borsato-actieweek'' naar de smaak van het Commissariaat ook te veel nadruk op de cd van Marco Borsato. Daarvoor moeten de omroepen 16.000 gulden boete betalen.

Het Commissariaat voor de Media heeft de zaak onderzocht na een klacht van Radio 538-directeur Erik de Zwart. De Zwart werd afgetroefd door Radio 3, die platenmaatschappij Polydor in ruil voor de primeur van de Borsato-cd promotie-activiteiten toezegde. Vanochtend zei De Zwart dat hij de uitspraak ziet als een bevestiging van het steeds commerciële re karakter van Radio3 waartegen commerciële stations al anderhalf jaar bezwaar maken.

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)