U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Mediaverbod bij slachting biggen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 MEI. De media zijn volgende week niet welkom als in de met varkenspest besmette gebieden de massaslachting van honderdduizenden jonge biggen zal beginnen. ,,Uit piëteitsoverwegingen met de varkenshouders en de mensen die het doden uitvoeren is besloten geen journalisten toe te laten'', aldus een woordvoerder van minister Van Aartsen (Landbouw).

Boeren die op eigen gezag toch besluiten journalisten toe te laten zullen niet meer in aanmerking komen voor de opkoopregeling. Aanstaande dinsdag zal hoogstwaarschijnlijk in de Brabantse plaatsjes Venhorst en Best worden begonnen met het één voor één doodspuiten van biggen in de leeftijd van drie tot zeventien dagen. De stallen in de afgesloten gebieden dreigen overvol te raken.

Het ministerie heeft besloten dat de media niets van deze slachting vast mogen leggen. ,,Ons bereiken steeds vaker berichten van burgers over beelden op televisie en foto's in de kranten van varkens in die grote grijpers die hen schokken. Beelden van dode biggetjes zijn nog erger'', aldus de woordvoerder.

Als boeren zich niet aan de pers-instructie houden, zullen de aanwezige ambtenaren onmiddellijk hun werkzaamheden staken en vertrekken. ,,Dit staat zwart op wit in de opkoopregeling vastgelegd'', zegt de woordvoerder.

Volgens het ministerie ligt het in de lijn van eerder gevoerd beleid om geen journalisten toe te laten bij de biggenslachting. ,,We hebben het maken van beelden van het feitelijk doden van varkens altijd geweigerd.'' Het ministerie vindt dat er ,,in het geheel geen sprake is'' van censuur van de media. ,,Er gebeuren geen geheime dingen in de stallen, maar het ministerie vindt dat de media meer rekening moeten houden met de burgers als ze over de varkenspest berichten.''

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)