U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  




Pensioenfonds krijgt AOW'er in het bestuur

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 MEI. De Tweede Kamer stemt in met het voorstel van staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) om gepensioneerden op te nemen in de besturen van pensioenfondsen. Dat bleek vanmorgen tijdens een overleg tussen De Grave en de Kamer.

In de besturen van de fondsen zijn nu de werkgevers en werknemers evenredig vertegenwoordigd. De Grave wil gepensioneerden een plaats geven in de pensioenbesturen, omdat zij als direct belanghebbenden invloed moeten kunnen uitoefenen op hun eigen pensioenen. De bewindsman hoopt langs deze weg de besturen ook te professionaliseren. De huidige 'bi-partite' besturen kenmerken zich volgens De Grave door een grote mate van amateurisme. De staatssecretaris wil de toetreding van de gepensioneerden ten koste laten gaan van de zetels van de werknemersvertegenwoordigers. Wat De Grave betreft zijn gepensioneerden ex-werknemers en zouden zij derhalve dezelfde belangen moeten hebben als de actieve werknemers. De Tweede-Kamerfracties zijn het hierover niet met elkaar eens.

Voor de PvdA-fractie is het niet vanzelfsprekend dat de vertegenwoordigers van de werknemers (de vakbonden) zetels opgeven voor gepensioneerden. Net als de bonden meent het Kamerlid Van Zijl (PvdA) dat de belangen van werkenden en gepensioneerden niet altijd overeenkomen. De vakbeweging vreest dat gepensioneerden sterk de nadruk zullen leggen op het instandhouden of verbeteren van de huidige pensioenregelingen, zonder oog te hebben voor de vraag of werknemers in de toekomst daardoor nog wel van de regelingen gebruik kunnen maken.

De fracties van het CDA en VVD menen dat de pensioenfondsen zelf moeten uitmaken hoe de drie partijen hun bestuurszetels verdelen. Volgens VVD'er Van Hoof sluit dit aan bij de wens van sociale partners om zoveel mogelijk onafhankelijk van de overheid de pensioenen te regelen.

Voor De Grave is dit een probleem, omdat werkgevers en werknemers vast lijken te houden aan een eindloonsysteem van pensioenen, waarbij het laatst verdiende loon bepalend is voor de hoogte van het pensioen. De Grave wil toe naar een middelloonsysteem, waarbij het gemiddelde loon de maatstaf is. Het kabinet pleit voor het middelloon-pensioen, onder andere omdat werkgevers daarmee een flexibeler personeelsbeleid kunnen voeren. Belangrijkste argument is echter dat een middelloonsysteem lagere premies vergt, waardoor er volgens De Grave meer ruimte komt om het pensioen op andere punten te verbeteren. Als grootste werkgever is de overheid zelf ook gebaat bij lagere premiekosten.

Wanneer sociale partners vast blijven houden aan het eindloonsysteem, heeft De Grave uitsluitend fiscale instrumenten om het middelloon als pensioenbasis te stimuleren. ,,Maar als liberaal ben ik niet van de afdeling dwingen'', zei De Grave, ,,het middelloon is voor mij ook geen dogma.''

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)