U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgeverijen: schoolsoftware riskante markt

Door onze redactie onderwijs
ROTTERDAM, 29 APRIL. Een aantal grote educatieve uitgevers wil slechts beperkt investeren in de educatieve-softwaremarkt zolang minister Ritzen (Onderwijs) de koopkracht van scholen op dat terrein niet aanzienlijk vergroot.

Ze reageren desgevraagd teleurgesteld op de hooguit vijftig miljoen gulden die Ritzen volgend schooljaar uittrekt voor de aankoop van computerprogramma's voor basis- en middelbare scholen.

Voor de grootschalige invoering van computers op scholen, die Ritzen gisteren aankondigde, moeten uitgevers programma's ontwikkelen. Momenteel maakt een klein aantal scholen gebruik van de weinige Nederlandse educatieve programma's. Het totale vierjarenplan van Ritzen kost volgens onderwijsambtenaren ruim achthonderd miljoen gulden, gespreid over vier jaar. Met het geld voor komend schooljaar moeten scholen en lerarenopleidingen vooral computers kopen (voor ongeveer 114 miljoen gulden) en leraren bijscholen (voor ongeveer zeventig miljoen gulden). Rest naar schatting twintig tot hooguit vijftig miljoen gulden voor de aanschaf van programma's.

Bedoeling van Ritzen is dat scholen over vier jaar beschikken over één computer per tien leerlingen en lerarenopleidingen over één computer per drie studenten. Ritzen maakt de precieze omvang van de rijksbijdrage voor komend schooljaar bekend in mei. Hij heeft alleen de financiering van het eerste jaar rond, over de overige drie jaren moet het volgende kabinet beslissen.

Tot nu toe mislukte computerprojecten op scholen, zoals het Comeniusproject uit 1990, onder andere omdat er te weinig programma's waren. Ook toen waren uitgevers terughoudend met investeringen. J. van Velthoven, directeur van uitgeverij Malmberg en voorzitter van de koepelorganisatie Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU), heeft nu berekend dat de geschatte vijftig miljoen gulden voor software volgend schooljaar neerkomt op een dubbeltje per leerling per dag. ,,Waar hebben we het dan over?'' De uitgevers hadden gehoopt op dagelijks een rijksdaalder extra per leerling voor de aanschaf van programma's. ,,Als de bewindslieden de inhoud van het onderwijs serieus nemen, en niet alleen apparaten aanschaffen, dan moeten de bedenkers van programma's ervan kunnen leven. De ontwikkeling van een goed, interactief onderwijsprogramma kost zo'n achttien maanden tijd en enkele miljoenen'', aldus Van Velthoven.

,,Kortzichtig'', zegt directeur G. Janssen van uitgeverij Zwijsen over de ,,mondjesmate investering in software'' van Ritzen. ,,Beter zou zijn om met één groot bedrag te beginnen, dat na een paar jaar wordt afgebouwd, in plaats van andersom.'' Van zijn zeventig personeelsleden werken er sinds kort vijf aan de ontwikkeling van programma's. ,,Dat is veel. We verwachtten dat Ritzen zijn beloften zou waarmaken, het ministerie zegt al maanden dat er toekomst zit in die markt.'' Als blijkt dat een volgend kabinet het bij vijftig miljoen gulden laat, dan zal uitgeverij Zwijsen de reeds gedane investeringen ,,onherroepelijk terugschroeven'', zegt Janssen.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)