` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Tussen Den Haag en Schiphol 40 kilometer file
DRIEBERGEN, 20 MAART. Het verkeer in de ochtendspits heeft vanmorgen veel hinder ondervonden van ongevallen. Tussen Den Haag en Schiphol stond een file van veertig kilometer. De verkeersellende voor de Schipholtunnel ontstond toen een vrachtauto omstreeks half zeven een lading slib verloor. De smurrie blokkeerde drie van de vier rijstroken. Het kostte de brandweer uren om het wegdek schoon te spuiten.

Luchtaanvallen in oosten Libanon
JERUZALEM, 20 MAART. De Israelische luchtmacht heeft vandaag aanvallen uitgevoerd op bases van guerrillabewegingen ten noorden van de Libanese stad Baalbek, op tien kilometer van de Syrische grens. De actie, de eerste in dit gebied sinds 1982, volgde op de dood van een Israelische militair bij een aanval door de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon.

Netanyahu wil versnelling overleg
TEL AVIV, 20 MAART. De Israelische premier Netanyahu heeft de Palestijnse leider Arafat voorgesteld de onderhandelingen over de permanente oplossing van het Israelisch-Palestijns geschil binnen een half jaar in plaats van over twee jaar af te ronden, volgens het model van de Camp David-besprekingen.

Tenet kandidaat voor CIA-post
WASHINGTON, 20 MAART. President Clinton heeft George J. Tenet voorgedragen als kandidaat voor het directeurschap van de CIA. De voordracht kwam twee dagen nadat Anthony Lake zich had teruggetrokken.

Scherper toezicht op voorkennis
ROTTERDAM, 20 MAART. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de waakhond van de beurshandel, krijgt de bevoegheid om beursfraudeurs boetes en dwangsommen op te leggen. Het ministerie van Financiën werkt aan een wetsvoorstel, waarin onder meer maatregelen tegen misbruik van voorwetenschap worden opgenomen.

Kamer hekelt chaos in thuiszorg
DEN HAAG, 20 MAART. De Tweede Kamer heeft forse kritiek op de manier waarop minister Borst (Volksgezondheid) en haar staatssecretaris Terpstra met thuiszorg omgaan. Alle fracties vinden dat ze steken hebben laten vallen bij de invoering van een aantal maatregelen. Daardoor zou er een ,,chaos'' in de thuiszorg zijn ontstaan.

'Geen militairen naar Albanië'
DEN HAAG, 20 MAART. Het is niet nodig om op dit moment een grote militaire macht naar Albanië te sturen. De toestand is enigszins gestabiliseerd. Wel is er politie-assistentie nodig, maar op beperkte schaal. Dat heeft de speciale EU-gezant, de Nederlander Marchand d'Ansembourg, bij terugkeer uit Tirana aan minister Van Mierlo gemeld.

China stuurt kaper terug
PEKING, 20 MAART. China zal een Taiwanese journalist die tien dagen geleden een Taiwanees passagiersvliegtuig kaapte, naar Taiwan terugsturen, zo is in Peking meegedeeld. Volgens het officiële persbureau Nieuw China hoopt Peking dat Taipei kapers in het vervolg ook snel zal repatriëren.

Franse versterkingen naar Midden-Afrika
PARIJS, 20 MAART. Frankrijk heeft zijn 1.500 staatsburgers in Zaïre vandaag opgeroepen het land te verlaten en vliegtuigen en ongeveer 100 militairen naar Gabon en Congo gestuurd voor het geval het hen moet beschermen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wees op ,,de onzekerheid van de huidige situatie''.

Schilder van het licht De Kooning overleden in VS
AMSTERDAM, 20 MAART. De Amerikaanse schilder Willem de Kooning is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden in zijn atelier op Long Island. De Kooning behoort tot de allergrootste schilders van deze eeuw. Hij was legendarischer dan de legendarische periode van de moderne kunst waarin hij een hoofdrol speelde: het Amerikaanse abstract expressionisme uit de jaren veertig en vijftig.

Nieuwe kaart brengt het Nederland van 2005 in beeld
DEN HAAG, 20 MAART. In Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht is vandaag de Nieuwe Kaart van Nederland gepresenteerd. Hierop zijn op schaal 1:20.000 zo'n 2.800 ruimtelijke-ordeningsplannen ingetekend die in het jaar 2005 gereed of in uitvoering moeten zijn. De kaart van tien bij zestien meter is afgedrukt op een balletvloer. Na vandaag komt hij in beheer bij het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

NRC Webpagina's
20 MAART 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)