U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Boek over crimineel terug naar expediteur

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JAN. Het boek 'Steve Brown Supercrimineel' van de journalist Bas van Hout moet worden teruggestuurd naar boeken- en tijdschriftendistributeur Betapress. Dat zegt P. Jansen van Betapress. Hij heeft dit de boekhandels die bij Betapress zijn aangesloten schriftelijk laten weten.

Hiermee is de strijd tussen Brown en Van Hout een nieuwe fase ingegaan. Reden voor het laten terugsturen van 'De ongecensureerde biografie' van Steve Brown is de tekst op het zogeheten buikbandje: ,,Beloning: fl.500.000,-, dood of levend voor Veronica presentator en harddrugsdealer Steve Brown''. ,,Er heeft ons een klacht bereikt over deze tekst. Verder wil ik daar niet op ingaan'', aldus Jansen. Brown presenteert voor Veronica het 'misdaadmagazine Zware jongens'.

Volgens Van Hout is Betapress gezwicht voor de dreigementen van Brown. Van Hout zegt dat hij na de actie van Betapress telefonisch met de dood is bedreigd. Een anonymus zei hem: ,,Het boek is de wereld uit, nu jij nog.''

Aanvankelijk zou Van Hout samen met Brown diens biografie schrijven. Brown kon zich echter niet verenigen met de door Van Hout geschreven biografie en vertrok naar uitgeverij Elmar. Brown schreef samen met ghostwriter Peter Stuivenberg 'Drugsbaron in Spijkerbroek'.

Vorig jaar faalde een poging van Van Hout om uitgeverij Elmar te verplichten 'Drugsbaron in Spijkerbroek' uit de handel te laten nemen. In dit boek beschuldigt Brown zijn voormalige ghostwriter van drugshandel, wapenbezit en het samenwerken met Joegoslavische criminelen. De Haagse rechtbank wees de vordering van Van Hout af. Brown op zijn beurt moest in de zesde druk van zijn autobiografie enkele namen van door hem als criminelen opgevoerde personen weghalen.

Bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema, Holkema en Vermeulen is het boek, met buikbandje, nog volop te koop. ,,Als ik iets raar vind'', zegt de boekverkoper, ,,is het de ene dag een boek leveren en het de volgende dag terugvragen. Daar begin ik niet aan.''Van Hout heeft zijn boek in eigen beheer uitgegeven.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)