U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KNVB derft dit seizoen 50 mln door bankroet Sport7

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 31 JAN. De KNVB verwacht niet meer dan twintig miljoen gulden te krijgen uit de verkoop van de televisierechten voor de tweede helft van het voetbalseizoen. Als Sport7 niet failliet was gegaan, hadden de clubs gezamenlijk zeventig miljoen gulden voor die periode opgestreken. Dat bleek vanochtend tijdens het kort geding over de schade die het gevolg is van de ondergang van de sportzender.

In dat geding staat de KNVB tegenover Sport7, dat zich in surseance van betaling bevindt, en haar aandeelhouders, het elektronicaconcern Philips, Koninklijke PTT Nederland, de financiële reus ING en amusementsbedrijf Endemol.

Volgens een woordvoerder van de KNVB is het bedrag van twintig miljoen gebaseerd op de definitieve biedingen die de voetbalbond afgelopen week heeft gekregen tijdens de nieuwe veiling van de voetbalrechten.

Daaruit mag volgens hem niet worden afgeleid dat voor een heel seizoen slechts veertig miljoen gulden is geboden: ,,Voor een half jaar maken de televisiestations hogere kosten. Die rechten zijn minder waard dan voor een heel seizoen.'' De bedoeling van de veiling is de rechten voor een periode van tweeënhalf jaar te verkopen. Morgen zal het bestuur van de KNVB, op basis van de divsrese biedingen die het heeft ontvangen, de voetbalclubs een aantal alternatieven presenteren waaruit zij kunnen kiezen. Dat het totale bedrag dat is geboden ernstig tegenvalt, kon de woordvoerder van de KNVB niet verhullen.

Voor zover bekend hebben de NOS, de Holland Media Groep (RTL en Veronica), SBS6 en Nethold (Filmnet) op een deel of op alle rechten geboden.

Volgens de juristen van de KNVB komen zeven of acht clubs door de gang van zaken op korte termijn in acute financiële problemen. ,,Voor de bedrijfstak is dat zeer slecht'', betoogden zij. ,,Het aanvankelijk toegezegde geld is al uitgegeven, zit in de exploitatie. Door het Bosman-arrest kan het niet meer met transfers worden opgelost.''

Aanvankelijk hadden de clubs voor de rest van dit seizoen gerekend op twee uitbetalingen van elk 35 miljoen gulden van Sport7. Dat is vijftig miljoen meer dan wat televisiestations nu nog voor de uitzendrechten lijken over te hebben.

De verwachting is dat de voetbalbond de clubs zaterdag voorstelt de NOS (eredivisie) en SBS (eerste divisie) tot voornaamste zendgemachtigden te benoemen.

De juristen van de KNVB haalden vanochtend ongemeen fel uit naar Sport7. Ze probeerden duidelijk te maken geen blaam te treffen voor het ,,debacle''.

De pleitbezorgers trachtten in het Amsterdamse Hof van Justitie af te dwingen dat ING, aandeelhouder van de sportzender, over de brug komt met een bankgarantie van 180 miljoen gulden. Ook willen ze proberen te voorkomen dat bewindvoerder Van de Vijver aanspraak kan maken op een door hem geëiste schadeloosstelling van zo'n 250 miljoen aan het adres van de KNVB.

President mr. R. Gisolf kreeg kritiek te horen die de bond nog niet eerder uitte aan de voormalige partner, die in zeven jaar ruim een miljard gulden had moeten opleveren.

,,Vanaf het begin is het misgegaan. De kwaliteit van de programma's was ver beneden peil. De KNVB heeft daar meerdere malen op gewezen, voor gewaarschuwd. Tevergeefs'', aldus de woordvoerder van de juristen uit Zeist.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)