U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Hoogovens


Overname Boël een stap dichterbij

Door een onzer redacteuren
IJMUIDEN/LA LOUVIERE, 31 JAN. Een kleine meerderheid van het personeel van de Waalse staalfabrikant Usines Gustave Boël (UGB) gaat akkoord met een sociaal plan, dat het verlies van 800 van de 2100 banen in het moederbedrijf in La Louvière regelt.

Daarmee is de kans voor Hoogovens om een belang van 50 procent in Boël te nemen groter geworden. Hoogovens had deze sanering als absolute randvoorwaarde gesteld voor een deelneming in het noodlijdende bedrijf.

Zonder akkoord dreigde de directie van Boël nog vandaag het faillissement aan te vragen. Het water staat het bedrijf al sinds eind vorig jaar tot aan de lippen. Op een omzet van 660 miljoen leed de staalfabrikant in 1996 een verlies van ongeveer vijftig miljoen gulden.

,,Wij staan nog steeds aan de zijlijn. Met dit akkoord is aan een hele belangrijke voorwaarde voor de overname van Boël door Hoogovens voldaan'', reageerde vanmiddag een woordvoerder van het Nederlandse staal- en aluminiumconcern. Het betekent volgens hem evenwel niet dat de overname nu automatisch doorgaat. ,,We schieten op, we komen aardig in de buurt, maar er moeten nog enkele andere voorwaarden worden vervuld.'' Volgens de woordvoerder heeft de vertraging die de overnamepoging door onder meer het dwarsliggen van de Belgische vakbonden heeft opgelopen niet in het voordeel van de overname gewerkt.,,We zijn nu weer een maand verder en dat heeft geld gekost.'' Een echte deadline heeft zijn concern niet gesteld, maar wel wordt er strak gekeken of Boël nog wel renderend kan worden gemaakt.

Hoogovens moet volgens de woordvoerder nog een aantal financiële zaken regelen met de eigenaren, de familie Boël. Ook de rol van de Belgische overheid moet nog nader worden ingevuld en er moet een akkoord komen over de sluiting van de hoogoven van Boël. Die sluiting is volgens Hoogovens noodzakelijk. Het Nederlandse concern is namelijk vooral in Boël geinteresseerd vanwege de additionele walserijcapaciteit die het met de overname verwerft. Hoogovens kampt op dit moment met een tekort aan walscapaciteit.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)