U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Minimumloon niet meer onaantastbaar

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 JAN. In het kabinet is een compromis bereikt over de mogelijkheid voor werkgevers om personeel tijdelijk minder te betalen dan het minimumloon. Dit heeft premier Kok gisteren na afloop van de ministerraad gezegd.

De oppositiepartijen CDA en GroenLinks reageren afwijzend.

Doel van de maatregel, die al in het regeerakkoord werd aangekondigd, is meer langdurig werklozen aan de slag te krijgen.

Kok onthulde niets over de inhoud van het bereikte compromis, omdat minister Melkert (Sociale Zaken) de Tweede Kamer eerst schriftelijk wil inlichten. Melkert, zo melden goed ingelichte bronnen in Den Haag, wil werkende kostwinners en alleenstaande ouders uitzonderen van de maatregel. Voor hen blijft het wettelijk minimumloon als ondergrens gelden.

Een werkgever mag iemand die langer dan een jaar werkloos is minimaal een half jaar en maximaal twee jaar minder dan het minimumloon betalen. De werkgever is wel verplicht te zorgen voor scholing en opleiding. De maatregel zal over twee jaar geëvalueerd worden.

De PvdA trekt met het nu bereikte compromis aan het langste eind in een langdurig conflict met de coalitiepartners D66 en VVD en oppositiepartij CDA. Deze drie partijen willen dat ook werkloze kostwinners en alleenstaande ouders voor een periode van maximaal twee jaar gedwongen kunnen worden om werk te aanvaarden voor ten minste 70 procent van het wettelijk minimumloon. Als een gezin daardoor onder het bestaansminimum zakt moet het zich voor een aanvullende uitkering melden bij de gemeentelijke sociale dienst, zo vinden VVD, D66 en CDA. Alleenstaande ouders hebben op dit moment recht op een bijstandsuitkering van minimaal 90 procent van het wettelijk minimumloon. Kostwinners, die in hun eentje het inkomen voor een heel gezin moeten verdienen, hebben recht op 100 procent van het minimumloon. Minister Melkert heeft zich altijd tegen een aanvullende bijstandsuitkering voor werkenden verzet. Bij alleenstaanden doet het probleem zich niet voor. Het sociaal minimum voor deze groep is al gelijk aan 70 procent van het wettelijk minimumloon. Zij kunnen door de voorgenomen maatregel dus niet beneden het voor hen geldende sociaal minimum terechtkomen.

De oppositiepartijen CDA en GroenLinks hebben kritiek op het bereikte compromis. GroenLinks-Kamerlid Rosenmöller spreekt van ,,een eerste stap op weg naar verlaging van het minimumloon''. Volgens GroenLinks levert een lager minimumloon geen extra banen op. Voor het CDA gaat het compromis ,,niet ver genoeg''. Die partij wil geen uitzondering voor kostwinners en alleenstaande ouders.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)