U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Niet zeker weten


HET ONGELUK ACHTERVOLGT de bedrijfstak vee en vlees. Die moet boeten voor een jarenlang volgehouden onzorgvuldige omgang met de 'input', het veevoer. De verwerking daarin van dierlijke resten heeft in het Verenigd Koninkrijk een epidemie veroorzaakt van de zogenoemde gekkekoeienziekte. Aantasting van hersenen en zenuwstelsel tast de motoriek van het vee aan en leidt tot de dood. De ongecontroleerde bewegingen van het dier in de laatste levensfase hebben de ziekte haar naam gegeven. Aangenomen wordt dat zij overdraagbaar is op de mens. Met een, uiteindelijk totaal, exportverbod in deze sector voor Groot-Brittannië heeft de Europese Commissie vorig jaar geprobeerd het continent veilig te stellen.

Deze week werd bekend dat op een Duitse boerderij een kalf lijdend aan de gekkekoeienziekte was aangetroffen. Dat was niet de eerste keer, maar eerder ging het om runderen die destijds uit het Verenigd Koninkrijk waren aangevoerd. Ditmaal werd het slachtoffer aangemerkt als een in Duitsland geboren dier. Dat betekende dat de besmetting de Noordzee heeft kunnen oversteken. Een enigszins hilarische zoektocht naar de moeder van het kalf toonde vervolgens aan dat in het beheerssysteem, instandgehouden met behulp van de computer en de dieronvriendelijke gele oormerken, het een en ander hapert. De betrokken bewindslieden hebben het er zichtbaar moeilijk mee.

HET EERSTE SPOOR leidde naar Nederland. Daar bleek het veronderstelde moederdier inmiddels te zijn geslacht en in de voedselketen geïntroduceerd. Volgens minister Van Aartsen (Landbouw) mag wel worden aangenomen dat de koe in kwestie niet was besmet. Hij zei veel waarde te hechten aan het feit dat zij drie keuringen met goed gevolg had doorstaan. (Maar aangezien die keuringen bij leven hebben plaatsgehad, was niet uit te sluiten dat het dier toch besmet was.) De ministeriële uitspraak was van belang omdat inmiddels is komen vast te staan dat ouderdieren de ziekte op hun nageslacht kunnen overdragen. De bewindsman concludeerde dat in Duitsland besmet voedsel moest zijn gebruikt, een conclusie die van officiële Duitse kant voorbarig is genoemd.

Alsof de verwarring nog niet groot genoeg was, is inmiddels geopperd dat het Duitse kalf toch uit Engeland was geïmporteerd. Ook is twijfel ontstaan aan het eerder aangenomen moederschap. Als meevaller werd in het Limburgse een kalf gelokaliseerd waarvan administratief vast zou staan dat het van de geslachte koe afkomstig is. Als genenonderzoek - dat nu plaatsheeft - uitwijst dat het Nederlandse kalf met het Duitse geen familiebetrekkingen heeft onderhouden, kan Nederland overgaan tot de orde van de dag. In het tegenovergestelde geval wordt het van belang of het Nederlandse kalf wel of niet met de gekkekoeienziekte is besmet. Maar wat de uitkomst ook is, over het moederdier kan geen absolute zekerheid meer worden verkregen.

DE JONGSTE gebeurtenissen bewijzen dat het slachtbevel vorig jaar voor een zestigduizend in Nederland vanuit Groot-Brittannië ingevoerde kalveren het spook van de gekkekoeienziekte niet heeft kunnen uitdrijven. Vragen rijzen over het controlemechanisme en over het beheerssysteem. In Duitsland is een lichte paniek uitgebroken. In Nederland heeft het onderzoek de trekken gekregen van een spannende detective. Had zij het wel of had zij het niet? De consument zal het nooit zeker weten.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)