U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Snelle oplossing vereist' Waarschuwing centrale bank van Bulgarije


SOFIA, 25 JAN. De centrale bank van Bulgarije vreest dat de economische situatie verder verergert als niet snel een oplossing wordt gevonden voor de politieke crisis die het land al weken in zijn greep houdt.

De bank dringt aan op een spoedig begin van structurele hervormingen en monetaire stabilisering, alsmede op een akkoord met internationale financiële instellingen.

De waarschuwing heeft de centrale bank gisteren in vier landelijke dagbladen laten afdrukken. Zij onderstreept dat haast is geboden. ,,Elk volgend oponthoud in politieke besluitvorming zal een enorme last leggen op het hele land en verdere sociale en economische tegenspoed zal onvermijdelijk zijn.''

De bank waarschuwt vooral tegen een verdere waardevermindering van de nationale munteenheid, de lev, omdat zij de middelen ontbeert om die te voorkomen. De valutareserves waren in december gekrompen tot 518 miljoen dollar en zullen deze maand verder slinken aangezien een buitenlandse schuld van 135 miljoen dollar dient te worden afgelost. De bank wil de deviezenvoorraad sparen voor vitale importgoederen, waaronder brandstoffen en graan.

Ook vreest de bank dat de inflatie nog verder zal oplopen. Het afgelopen jaar werden de Bulgaren geconfronteerd met prijsstijgingen van 311 procent en in de eerste helft van januari zijn de goederen gemiddeld ruim 30 procent duurder geworden, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Statistisch Instituut. Hyperinflatie ligt op de loer, aldus het instituut.

Een anti-crisisprogramma moet volgens de bank het kernpunt vormen bij de oplossing van de politieke impasse. Dat moet niet alleen leiden tot een versnelling van de structurele economische hervormingen, maar ook hervatting van de onderhandelingen met buitenlandse instellingen mogelijk maken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vorig jaar de Bulgaarse regering al laten weten dat het land onder speciaal toezicht moet worden geplaatst. Dan zou zowel de waardevermindering van de lev als de oplopende inflatie stevig kunnen worden aangepakt. Maar daarbij dient zowel de centrale bank als de regering tal van bevoegdheden op monetair terrein af te staan.

Intussen is het eerste overleg van de nieuwe president, Petar Stoyanov, met de anti-communistische oppositie en de regerende socialisten zonder resultaat gebleven. Beide partijen zien het voorstel van het IMF als mogelijke oplossing, maar verschillen van mening over welke regering het toezicht moet houden. (KRF/Reuter/DPA)

NRC Webpagina's
25 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)