U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voorhoeve wantrouwt staf


DEN HAAG, 25 JAN. Minister Voorhoeve (Defensie) heeft in het najaar van 1995 nagenoeg de gehele militaire en ambtelijke top van zijn departement door de marechaussee laten ondervragen. Reden voor het onderzoek was het uitlekken van gegevens uit een geheime vergadering over de nasleep van Srebrenica.

Het actualiteitenprogramma Netwerk berichtte gisteren dat het onderzoek zich uitstrekte tot vijftien topmilitairen en -ambtenaren. Uiteindelijk bleven drie verdachten over (kolonel Brantz, luitenant-kolonel De Ruiter en luitenant-kolonel Karssing). Tegen hen kon echter onvoldoende bewijzen voor een strafrechterlijke vervolging worden gevonden.

De affaire ontstond twee dagen na de presentatie van het debriefingsrapport, waarin Defensie voor het eerst nauwgezet de gang van zaken rond de val van de moslim-enclave Srebrenica uiteenzette. Het rapport was echter niet volledig, zo wist ook Voorhoeve, die een geheime bijeenkomst in de zogeheten ,,bunker'' onder het ministerie van Defensie belegde. Doel van de vergadering was een gezamenlijk standpunt te formuleren over de tekortkomingen in het rapport. Tot verbijstering van Voorhoeve bleek NRC-journalist Frank Westerman op de hoogte van de bijeenkomst. Voorhoeve liet daarop de marechaussee een onderzoek instellen naar het ,,lek op Defensie''. Vijftien man werden ondervraagd, onder wie de toenmalige landmachtbevelhebber Couzy. Terugkijkend vindt hij het optreden van Voorhoeve van ,,weinig vertrouwen'' in zijn medewerkers getuigen. Om de waarheid boven tafel te halen luisterde volgens Netwerk de marechaussee ook de telefoon en de fax af van de NRC-journalist, hetgeen Defensie gisteren ten stelligste ontkende.

Oud-minister Ter Beek vindt de gang van zaken verontrustend.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)