U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rechter wil geen getuigen meer oproepen

Proces Hakkelaar voltooid

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 25 JAN. De rechtbank van Amsterdam heeft gisteren alle verzoeken van de verdediging om nieuwe getuigen te horen in het zogeheten Hakkelaar-proces afgewezen. Hiermee is de behandeling van de zaak tegen de van grootschalige handel in hasj verdachte Johan V. afgelopen.

De advocaten van Johan V. - bijgenaamd 'de Hakkelaar' - en medeverdachten Koos R. en Bertus K. wilden vijf mensen horen over mogelijk criminele activiteiten van kroongetuige Fouad Abbas. In het televisie-programma Tijdsein van de EO afgelopen woensdag werd de Antwerpse diamantair Abbas beschuldigd van betrokkenheid bij vrouwenhandel en kinderprostitutie. De verdediging heeft steeds volgehouden dat hij zich aan veel meer misdrijven schuldig heeft gemaakt dan alleen handel in hasj, zoals het openbaar ministerie zegt. De uit Pakistan afkomstige Abbas, zo betoogde de verdediging, heeft ook in heroïne gehandeld. Bewijs voor deze beschuldiging heeft de verdediging niet op tafel kunnen leggen.

De rechtbank meende dat zij voldoende was ingelicht door het uitvoerige onderzoek ter zitting en wenste geen getuigen meer op te roepen. De verdachten kregen opnieuw de gelegenheid het laatste woord te voeren. Geen van de drie maakte daarvan gebruik, waarna de zitting definitief werd afgesloten. Tegen Johan V., die wordt beschouwd als leider van een wereldwijd opererende organisatie, werd acht jaar gevangenisstraf geëist. Koos R., die door het openbaar ministerie als rechterhand van V. wordt gezien, hoorde zeven jaar eisen. Tegen Bertus K., vermeend hoofd van de afdeling opslag en vervoer, werd 2 jaar en 6 maanden geëist. Vrijdag 7 februari doet de rechtbank uitspraak.

Het Hakkelaar-proces heeft ruim twee maanden in beslag genomen. De rechtbank nam extra maatregelen om de verdachten te bewaken en de getuigen te beschermen.

Het verhoor van de kroongetuige Abbas moest uit veiligheidsoverwegingen zelfs op een tot op het laatst geheim gehouden locatie plaatsvinden. Abbas werd met een helikopter aangevoerd. Bij het Hakkelaar-proces speelde het fenomeen kroongetuige een belangrijke rol. Twee mannen uit de directe kring van de hoofdverdachte, de eerder genoemde Fouad Abbas en Ad Karman, oud-garagehouder en naaste medewerker van Johan V., legden belastende verklaringen over hun vroegere collega's af. Met hun medewerking aan het openbaar ministerie kochten zij hun vervolging af. Abbas betaalde daarnaast een boete van 1,8 miljoen gulden. De verdediging hoopt op een niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Het OM zou - volgens de advocaten vader M. en zoon A. Moszkowicz, G. Spong, G. Mols en P. Doedens - tal van rechtsregels geschonden hebben met de inzet van de kroongetuigen. Het openbaar ministerie betwist dat er sprake is van 'kroongetuigen' en spreekt van ,,deals met criminelen''.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)