U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




KBB-groep meldt opnieuw tegenvaller

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JAN. De winst van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB), eigenaar van onder meer de warenhuizen Hema en de Bijenkorf, zal in het boekjaar 1995/96 dat eind januari eindigt meer dan 40 procent lager uitkomen. Dit heeft het concern gisteren bekend gemaakt. KBB voorziet ,,dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening aanzienlijk zal achterblijven bij dat van vorig jaar''. ,,Een eerste raming van het netto resultaat over het gehele boekjaar geeft thans een uitkomst tussen 55 en 60 miljoen'', aldus KBB in een persbericht. Vorig boekjaar behaalde KBB een netto resultaat van 98,6 miljoen gulden. Volgens KBB is de tegenvaller het gevolg van de slechte gang van zaken bij M&S Mode. Het resultaat van M&S Mode is ,,in de laatste maanden van het kalenderjaar 1996 verder achtergebleven dan werd verwacht''.

KBB benadrukt dat ,,de positieve trend bij het totaal van de andere onderdelen van de groep zich heeft voortgezet''. Het concern presenteert op 6 maart voorlopige cijfers over het jongste boekjaar.

KBB deed de waarschuwing gisteren na het sluiten van de Amsterdamse effectenbeurs. Even tevoren was het aandeel KBB twee kwartjes lager gesloten op precies 123 gulden. De woordvoerder van KBB wilde gistermiddag geen toelichting geven op het persbericht. KBB maakte in oktober van het vorig jaar al bekend een ,,belangrijke'' daling van de nettowinst te verwachten. Deze profit warning was eveneens in de eerste plaats het gevolg van een tegenvaller bij M&S. ,,Belangrijk'' staat in de financiële wereld doorgaans gelijk aan een percentage van 12 tot 20. Bij nader inzien valt de winstdaling nu nog groter uit.

De FNV Dienstenbond houdt nog steeds rekening met een reorganisatie bij de winkelketen, maar KBB ontkent dat een reorganisatie van de modezaken op komst is. Bij M&S Mode werken ongeveer 1200 mensen.

KBB wil van M&S Mode een van de toonaangevende modeketens in Europa maken, maar slaagt er niet in het bedrijf uit de de rode cijfers te halen. De eerste profit warning van KBB wegens de tegenvallende gang van zaken bij M&S was in oktober aanleiding voor een conflict tussen KBB en toenmalig aandeelhouder Vendex. Vendex toonde zich verrast over de negatieve gang van zaken bij KBB en de koersdaling die daarvan het gevolg was. Vendex aarzelde of het de aangekondigde verkoop van zijn aandelenpakket wilde laten doorgaan. Uiteindelijk besloot Vendex toch zijn participatie van 36 procent in KBB van de hand te doen.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)