` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe grondwet voor Zuid-Afrika
JOHANNESBURG, 10 DEC. President Nelson Mandela heeft vanmiddag de nieuwe grondwet van Zuid-Afrika getekend. Tijdens de plechtigheid in Sharpeville, een zwarte woonwijk 70 kilometer zuidelijk van Johannesburg, riep Mandela ten overstaan van 30.000 aanwezigen zowel de Vrede van Vereeniging uit 1902 in herinnering als het bloedbad dat de politie in 1960 aanrichtte onder zwarten.

Geen akkoord Kohl-Chirac over stabiliteitspact EMU
BONN, 10 DEC. De Duitse bondskanselier, Kohl, en de Franse president, Chirac, zijn het gisteren tijdens een topontmoeting in Neurenberg opnieuw niet eens geworden over het zogeheten stabiliteitspact dat na de vorming van de Economische en Monetaire Unie (EMU) duurzame begrotingsdiscipline van de deelnemers daaraan moet garanderen.

'Beroep bij de Hoge Raad sterk beperken'
DEN HAAG, 10 DEC. Het aantal cassatieberoepen bij de strafkamer van de Hoge Raad moet met de helft worden beperkt om de Hoge Raad te ontlasten. Dit staat in een rapport van de commissie 'Werkbelasting strafkamer Hoge Raad' onder leiding van W.E. Haak, vice-president van de Hoge Raad. Haak zal het rapport van zijn commissie over de werklast bij het hoogste rechtscollege donderdag aanbieden aan minister Sorgdrager (Justitie).

Diekstra aanvaardt ontslag na rapport
LEIDEN, 10 DEC. De Leidse hoogleraar psychologie R.F.W. Diekstra heeft gisteren ingestemd met een ontslagregeling die hem was voorgelegd door het college van bestuur. Diekstra kreeg ontslag ,,op eigen verzoek'', maar hij ontvangt in afwijking van de wettelijke regels wel nog twee jaar wachtgeld.

Wijers presenteert 'deltaplan' voor sterkere economie
DEN HAAG, 10 DEC. Minister Wijers (Economische Zaken) heeft gisteren een 'deltaplan' voor de Nederlandse economie gepresenteerd. Wijers deed dat bij de uitreiking in Amsterdam van de Sijthoff-prijs voor het beste jaarverslag. Het op uitgavenbeheersing, tekortreductie en lastenverlichting gerichte beleid van de afgelopen tien jaar is volgens Wijers succesvol geweest. Wijers wil doorgaan met dit 'deltamodel' en het verder uitbouwen. Hij pleit voor meer overheidsinvesteringen in kennis, wegen en spoorlijnen en voor extra verlaging van de arbeidskosten in de volgende kabinetsperiode.

Onenigheid over toetreding China tot WTO
SINGAPORE, 10 DEC. De EU, de VS, Japan en Canada hebben vanmiddag geen overeenstemming kunnen bereiken over toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De VS verwierpen een Europees voorstel om China 'gefaseerde toegang' tot de WTO te verschaffen. De VS vinden dat China aan dezelfde voorwaarden moet voldoen als elk ander land.

Trekkers WAO weer stijgende
DEN HAAG, 10 DEC. Het aantal mensen met een uitkering op grond van arbeidsongeschiktheid (AAW/WAO) is in september voor het eerst sinds drie jaar weer gestegen. Volgens cijfers van CTSV bedroeg de uitstroom uit de AAW/WAO 6.600 mensen, maar daar stonden 7.300 nieuwe uitkeringen tegenover. Het totale aantal mensen met een uitkering nam daardoor toe tot 851.800.

Kabinet, fracties eens over HSL
DEN HAAG, 10 DEC. Het kabinet en de fractieleiders van PvdA, VVD en D66 zijn het gisteren in principe eens geworden over het tracé voor de hogesnelheidslijn. In ruil voor het oplossen van een aantal knelpunten zijn PvdA-fractieleider Wallage en D66-voorman Wolffensperger bereid akkoord te gaan met een lijn door het Groene Hart.

Dalende uitgaven voor onderwijs
ROTTERDAM, 10 DEC. Over de periode 1985-1993 constateert de OESO voor Nederland een gestaag dalende lijn in de uitgaven voor onderwijs. Uitgedrukt in een percentage van het bruto binnenlands produkt (BBP) komt Nederland uit op 5,5 procent tegen het OESO-gemiddelde van 6,2 procent.

Weer Iraakse olie op wereldmarkt
NEW YORK/ BAGDAD, 10 DEC. De Iraakse president Saddam Hussein heeft vanochtend met een symbolische druk op de knop in de Noordiraakse oliestad Kirkuk de terugkeer van Iraakse olie op de internationale markt onderstreept.

India: 82 pelgrims verongelukt
NEW DELHI, 10 DEC. Door het kantelen van een vrachtwagen geladen met rotsblokken zijn zeker 82 pelgrims om het leven gekomen toen zij onder de zware stenen terechtkwamen. Het ongeluk deed zich voor bij de stad Patna in India.

Hockeyers spelen gelijk tegen India
MADRAS, 10 DEC. Het Nederlandse mannen-hockeyelftal heeft vanmiddag bij de strijd om de Champions Trophy zijn eerste verliespunten geleden. Oranje kwam in Madras tegen gastland India niet verder dan 1-1.

'Van Gaal praat met Bayern'
ROTTERDAM, 10 DEC. Louis van Gaal onderhandelt met Bayern München over een verbintenis. Dat meldt vandaag de Italiaanse sportkrant Gazetto dello Sport.

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)