U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    N I E U W S S E L E C T I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


De veranderingen
in NRC Handelsblad
zullen niet
onopgemerkt blijven

Hof verwerpt Brits verzet tegen 48-urige werkweek
Het Europese Hof van Justitie heeft een Brits verzoek om nietigverklaring van een Europese richtlijn voor een werkweek van maximaal 48 uur in de Europese Unie afgewezen. Gisteren al dreigde de Britse premier Major met tegenmaatregelen als de richtlijn van kracht wordt.


E C O N O M I E :


Superfusie van verzekeraars in Frankrijk
Axa, de nummer twee van de Franse verzekeringswereld, neemt UAP, nummer één, over. Het uitlekken van vergevorderde onderhandelingen dwong de bedrijven vanmorgen tot mededelingen. Door de fusie ontstaat de tweede verzekeraar ter wereld, na het Japanse Nippon Life.


W E R E L D V O E D S E L T O P :


Laatste top van de eeuw ontregelt Rome
Het wordt de laatste mondiale top van de eeuw, en daarom moeten de Romeinen zoveel mogelijk binnenblijven, mogen de scholieren twee uur later beginnen, slaat de metro een halte over en zal het toch al chaotische verkeer in de eeuwige stad op veel plaatsen waarschijnlijk helemaal vast komen te zitten.


H O O F D A R T I K E L :


Genen-ethiek
De genetisch gemanipuleerde sojaboon is in de Nederlandse havens gearriveerd, maar hij is minder enthousiast ontvangen dan de nieuwe haring of sinterklaas, eveneens produkten van bio-industrie en consumentisme. De nieuwe sojaboon smaakt niet anders en hij ziet er niet anders uit. We worden er niet gezond of ziek van. Hij verbouwt alleen gemakkelijker en efficiënter. Aan de tienduizenden genen die de plant al had is een gen toegevoegd waardoor een ras sojaplanten is ontstaan dat resistent is tegen het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Van glyfosaat gaan alle planten dood, behalve de resistente sojaplanten. Bij de oude sojaplant was er nog enig vakmanschap vereist bij de keuze van bestrijdingsmiddelen, voor ieder type onkruid was er een apart verdelgingsmiddel. De sojaboer met genetisch gemanipuleerde soja spuit in totaal waarschijnlijk minder, maar kan zich beperken tot één middel. Dat middel wordt geleverd door de fabrikant die ook de genetisch veranderde zaden levert.


S P O R T :


Timman brengt zichzelf om zeep
Het was geen mooi begin, de eerste partij van de beslissingsmatch tussen Jan Timman en Ivan Sokolov om het schaakkampioenschap van Nederland. Sokolov won. Hij speelde bekwaam, maar grote daden hoefde hij niet te verrichten. Timman bracht zichzelf om zeep.


NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)