U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


UAP
Axa


Superfusie van verzekeraars in Frankrijk

Door onze correspondent
PARIJS, 12 NOV. Axa, de nummer twee van de Franse verzekeringswereld, neemt UAP, nummer één, over. Het uitlekken van vergevorderde onderhandelingen dwong de bedrijven vanmorgen tot mededelingen. Door de fusie ontstaat de tweede verzekeraar ter wereld, na het Japanse Nippon Life.

Het gecombineerde bedrijf heeft een omzet van 288 miljard francs (96 miljard gulden) en beheert een vermogen van 2000 miljard francs (666 miljard gulden). Hoewel UAP in nauwe samenwerking met de Banque Nationale de Paris (BNP) in de richting van een verzekerbank leek te koersen, betekent de vriendschappelijke overname door het dynamischer geleide Axa-concern voorlopig een keus voor blijvende specialisatie in de verzekeringsbranche.

,,Het past in de concentratietendens op de Europese verzekeringsmarkt'', zegt financieel analist D. Worm van de zakenbank ING Barings. ,,Nederland liep wat dat betreft voorop. De Duitse en Franse markten zijn nog heel versnipperd.''

De twee verzekeraars hebben dochterbedrijven in Nederland: bij UAP/Nieuw Rotterdam werken in Nederland ruim duizend mensen, bij Axa zo'n driehonderd.

,,Hartstikke leuk dat dit gebeurt'', zegt directievoorzitter ir. M. van Holten van Axa Nederland. ,,De ambitie van Axa is om in 2001 nummer één te zijn. Na de overname van de Amerikaanse verzekeraar Equitable en National Mutual is dit de derde grote transactie.''

De waarschijnlijke fusie wordt door de financiële krant Les Échos, die het nieuws vanmorgen als eerste bracht, aangeduid als 'een culturele revolutie'. Axa is sinds 1958 door de huidige president-directeur Claude Bébéar opgebouwd van een bescheiden regionale, onderlinge waarborgmaatschappij tot de huidige succesvolle verzekeringsreus met een schatkist van 30 miljard francs, die in de VS, Australië en Hongkong stevig meespeelt.

UAP daarentegen heeft een veel gebruikelijker Franse industriële traditie: het concern werd geboren uit drie in 1945 genationaliseerde verzekeraars en groeide eind jaren '80 sterk in binnen- en buitenland. Hoewel ook UAP forse verliezen leed op onroerend goed, werden de rampzalige blunders van Crédit Lyonnais vermeden.

Over de overnameprijs is nog niets concreets bekend. Het aandeel UAP begon de laatste weken en zeker de laatste dagen op te lopen, kennelijk naarmate meer mensen lucht kregen van de op handen zijnde overname. De koers liep vrijdag op tot 116,9 francs (138 voor houders van veelvouden van tien aandelen); de privatisering had in 1994 plaats tegen een koers van 152 francs. Een complicerende factor bij de waardering van UAP is dat BNP een pakket van 16 procent in UAP bezit dat op een koers van 195 francs is gekocht.

In Nederland is UAP/Nieuw Rotterdam nummer tien op de markt voor levensverzekeringen en nummer zes op de schademarkt. Axa staat in beide sectoren niet in de top-tien. UAP Nederland vond het vanochtend nog te vroeg om met een reactie te komen op de krachtenbundeling. Directievoorzitter Van Holten van Axa heeft nog geen mening over de gevolgen van de fusie voor de bedrijven in Nederland. ,,Ik heb mijn nieuwe collega's nog niet gesproken.'' Hij verwacht geen banenverlies door de fusie.

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)