U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Canada bereid vredesmacht voor Zaïre te leiden'
NEW YORK/KIGALI, 12 NOV. Canada is bereid het bevel te voeren over een internationale vredesmacht die de vluchtelingen in Oost-Zaïre moet helpen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros-Ghali vanochtend in Rome bevestigd.

Zaanse verhoormethode verboden
DEN HAAG, 12 NOV. De zogenoemde Zaanse verhoormethode mag niet meer worden toegepast. Dat heeft minister Sorgdrager (Justitie) besloten op advies van de Recherche Advies Commissie (RAC). Bij de omstreden verhoormethode wordt een verdachte lange tijd onder zware psychische druk gezet. De commissie, die de rechtmatigheid heeft onderzocht van deze wijze van verhoren, vindt dat nieuwe verhoormethoden moeten worden ontwikkeld.

Stabiliteitspact EMU vertraagd door Duits verzet
BRUSSEL, 12 NOV. Het sluiten van het stabiliteitspact, dat de toekomstige financiële stabiliteit in de Economische en Monetaire Unie (EMU) moet garanderen, dreigt vertraging op te lopen. Oorzaak is een diepgaand verschil van mening tussen met name Duitsland en een meerderheid van de andere EU-lidstaten over uitzonderlijke omstandigheden waaronder lidstaten straks hoge begrotingstekorten mogen voeren. Als op de Europese top in Dublin, half december, nog geen overeenstemming kan worden bereikt, dreigt de kwestie te worden doorgeschoven naar de eerste helft van volgend jaar, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

NAVO-lidstaten: prolongatie IFOR in Bosnië
BRUSSEL, 12 NOV. De zestien NAVO-lidstaten vinden dat er ook in 1997 een internationale vredesmacht in Bosnië moet zijn, maar over de precieze omvang en taken bestaat nog geen consensus. Dat bleek gisteren na een bijeenkomst van de NAVO-ambassadeurs over de opvolger van de huidige multinationale vredesmacht IFOR.

Servisch geschut verdrijft moslims
SARAJEVO, 12 NOV. Militairen en politiemannen van de Bosnische Serviërs hebben vandaag met mortiervuur moslims verdreven uit het dorp Gajevi in Bosnië. De tijdens de oorlog verdreven moslims trachtten naar hun woningen terug te keren. Er vielen twee gewonden.

Onenigheid over ontslag Mladic
SARAJEVO, 12 NOV. Het leger van de Bosnische Serviërs lijkt diep verdeeld door het ontslag, zaterdag, van bevelhebber Ratko Mladic en zijn naaste medewerkers.

Christopher ziet akkoord Hebron
KAIRO, 12 NOV. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, meent dat een akkoord tussen Israel en de Palestijnen over hergroepering van het Israelische leger in Hebron ,,binnen handbereik is''. Hij zei dat vanochtend in Kairo, waar een grote economische conferentie over het Midden-Oosten begon.

Meer ABN Amro in Zuid-Amerika
SAO PAULO, 12 NOV. ABN Amro breidt haar activiteiten in Latijns Amerika de komende jaren fors uit. Tot 2000 verdubbelt deze bank er het aantal kantoren en voorziet zij een groei van het personeelsbestand met 10 tot 15 procent.

Holocaust werk van Duitse politie
WASHINGTON, 12 NOV. Gewone Duitse politiemannen werkten in de Tweede Wereldoorlog mee aan de massale moord op duizenden joden, zegt de Amerikaanse historicus Richard Breitman.

Madrid boos na bezoek Gibraltar
BRUSSEL, 12 NOV. Spanje heeft formeel geprotesteerd tegen een bezoek van de Zweedse Europese Commissaris voor misdaadbestrijding, Anita Gradin, aan Gibraltar. Gradin bezocht de kolonie op 4 november om het drugsbeleid te bestuderen.

Verbod eigen sponsor Ritsma
ROTTERDAM, 12 NOV. Rintje Ritsma en zijn coach Wopke de Vegt mogen tijdens internationale schaatswedstrijden niet de kleding van hun eigen sponsor dragen. Dat heeft de rechter in Utrecht vanochtend bepaald.

Haye Thomas overleden
HILVERSUM, 12 NOV. De Brusselse correspondent voor NOS en Haagsche Courant, Haye Thomas (60), is gisteren, onderweg naar Hilversum, aan een hartaanval overleden.

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)