NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Referendum

Nieuws

Voorgeschiedenis
en de belangrijkste punten

Achtergrond

Tijdsbalk

Links

'Van mij mogen ze wel weg'


Wat vinden 'de mensen in het land' van de 'nacht van Wiegel'? Een impressie uit een Rotterdamse straat.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 19 MEI. D66 lijkt met haar dreigement uit het kabinet te stappen geen sympathie onder het publiek te hebben verworven, zo blijkt uit een snelle peiling onder het winkelend publiek in de Rotterdamse Beurstraverse, ook wel bekend als de 'Koopgoot'.

L. Bosschaart (30), technisch specialist: "Het is onzinnig om op te stappen, maar eigenlijk had D66 sowieso al niet moeten meeregeren gezien de enorme nederlaag bij de verkiezingen van vorig jaar. PvdA en VVD hadden toen beter GroenLinks kunnen kiezen als coalitiegenoot."

H. Keeris (25), taxichauffeur: "Als je van te voren zegt dat je opstapt als het referendum het niet haalt, moet je dat ook doen. Bovendien zie ik het niet zo snel gebeuren dat er werkelijk een referendum wordt gehouden aangezien je er 600.000 handtekeningen voor nodig hebt."

H. de Vries (62), rentenier: "D66 vond ik toch al niet zo goed, ik vind het een stelletje losers. Dat dreigement was kinderachtig. Van mij mogen ze opstappen, ik had al het idee dat de socialisten D66 als een molensteen om hun nek zagen. Laat ze maar mooi doorgaan met GroenLinks.

"Aan de andere kant is het belachelijk dat Wiegel in zijn eentje dat referendum tegen kan houden. Die man zwelgt in zijn politieke macht." T. Subiri (23), student: "Dat is dat Paars-gebeuren hè? Misschien is het wel goed als er een nieuw kabinet komt. Het kan altijd beter. Op zich is het niet slecht dat iemand van de VVD ondanks een dreigement zijn mening geeft." Mevrouw De Bruin (76): "Ik weet niet of we hier zo blij mee moeten zijn. Is dit het vertrek van D66 en het kabinet wel waard? En wat wil Hans Wiegel hiermee bereiken?"

L. Sleddens (59), werkloos: "Het is een trieste zaak. Het is een beetje zwaar dat het kabinet valt alleen doordat het referendum niet doorgaat." J. van den Ameele (34), financieel adviseur: "Het is laf van D66 om met een crisis te dreigen. Een grote schoonmaak in Paars is een goed idee. Het was altijd al gehakketak."

NRC Webpagina's
19 mei 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad