NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Referendum

Nieuws

Voorgeschiedenis
en de belangrijkste punten

Achtergrond

Tijdsbalk

Links

VVD bindt senatoren aan regeerakkoord

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 1 FEBR. Eerste- Kamerleden van de VVD zijn voortaan politiek gebonden aan afspraken die de partij in een regeerakkoord maakt. De partij wil zo voorkomen dat zich opnieuw een situatie als de 'Nacht van Wiegel' voordoet.

Vorig jaar stemde VVD-senator Wiegel tegen een wetsvoorstel voor invoering van een correctief referendum, hoewel zijn partij zich hieraan in het regeerakoord van het tweede kabinet-Kok had gebonden. De tegenstem van Wiegel leidde tot verwerping van het wetsvoorstel en dat leidde vervolgens tot een kabinetscrisis.

Het hoofdbestuur van de VVD wil de Eerste-Kamerfractie voortaan nauwer betrekken bij de opstelling van een regeerakkoord. De fractievoorzitter van de Eerste Kamer moet daarbij aangeven of zijn fractie moeite heeft met onderdelen of met het eindresultaat. Na deze consultatie is de senaatsfractie niet formeel maar wel politiek gebonden aan het regeerakkoord. Het hoofdbestuur verbindt overigens geen sancties aan het niet naleven van de regels. Als senatoren toch afwijken van afspraken die bij het regeerakkoord zijn gemaakt, moet de partij beoordelen of zij hieraan gevolgen verbindt.

Verder introduceert het hoofdbestuur de verplichting dat VVD'ers bij de kandidaatstelling voor de Eerste Kamer aangeven of zij bezwaren hebben tegen onderdelen van het regeerakkoord. Hun voorbehoud moet vervolgens door de ledenvergadering van de VVD worden gewogen als deze de kandidatenlijst vaststelt. Volgens het hoofdbestuur van de VVD is zo sprake van "een politieke binding gebaseerd op loyaliteit".

VVD-senator Wiegel wilde geen reactie geven op de afspraken die het hoofdbestuur van de VVD introduceert. Hij verwees naar de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, mevrouw Van den Broek-Laman Trip. Zij zei vanmorgen dat de Eerste-Kamerfractie geen moeite heeft met het voorstel. Ze sprak van "een prima afgewogen stuk" en benadrukte dat de spelregels "de staatsrechtelijke positie van de Eerste Kamer recht overeind laat".

De partijraad van de VVD moet komende zaterdag een oordeel geven over de notitie van het hoofdbestuur.

NRC Webpagina's
1 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad