Kop Profiel Van Gogh
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen

VAN GOGH
VRUCHTBARE DIALOOG MET DE KUNST
ARCHITECTUUR
TENTOONSTELLING
VINCENT
THEO
FRANKRIJK
ZUNDERT
VERVALSINGEN
BOEKEN
LOCATIES
INFORMATIE
LINKS

Boeken


Duizenden boeken zijn er geschreven over Vincent van Gogh. Van gedegen monografieën tot oppervlakkige flutwerkjes, van zwaar geannoteerde proefschriften en catalogi tot aan geromantiseerde biografieën. Veel van die titels zijn niet meer te krijgen, andere vindt men in de ramsj, weer andere alleen in musea die ooit een tentoonstelling aan een aspect van Van Gogh hebben gewijd. Wie voor weinig geld een aardig prentenboek met zonnebloemen, korenvelden en aardappeleters van de schilder wil aanschaffen, kan zich het beste naar een modern antiquariaat begeven; daar is altijd wel iets te vinden in een serie `meesterwerken' of `hoogtepunten van de schilderkunst'. Wie op zoek is naar iets van meer gedegen aard kan in de reguliere boekhandel terecht.

Het leven van Vincent van Gogh
Irving Stone. Bejaarde bestseller uit 1934 (Lust for Life), destijds verfilmd met Kirk Douglas als de tragische schilder. Ooievaar, 17,50 gulden.

The Letters of Vincent van Gogh
Geselecteerd door Ronald de Leeuw. Penguin Classics (51 gulden). De gebonden editie is afgeprijsd te koop bij Het Martyrium, Amsterdam (29,90 gulden).De brieven vormen de belangrijkste bron voor een inzicht in zijn leven. De vierdelige editie uit 1990 (Sdu Uitgevers) is in het Van Gogh Museum te koop: 149,50 gulden.

Vincent van Gogh. Een leven in brieven
Jan Hulsker. Een handzame keuze door de Van Goghkenner Hulsker, voor het eerst gepubliceerd in 1980. Rainbow Pocket, 20 gulden.

The new complete Van Gogh. Paintings, Drawings, Sketches
Jan Hulsker. Uitstekend gedegen overzicht, voor het eerst verschenen (ook in het Nederlands) in 1978, met alle werken, inclusief de schetsen in de brieven; 2.185 zwart/wit illustraties, 40 kleurillustraties. J.M. Meulenhoff/John Benjamin, 1996, 265 gulden.

Vincent. The Works of Vincent van Gogh
Redelijk goed geïllustreerd chronologisch overzicht van het werk. Smithmark 1996, 94,95 gulden.

Van Gogh. The Complete Paintings
Ingo F. Walther en Rainer Metzger. Gunstig geprijsd boek met alle schilderijen. Taschen, 69,90 gulden.

Van Gogh in het Van Gogh Museum
Roland de Leeuw. In vele talen vertaalde inleiding op de schilderijen in het Van Gogh Museum. Waanders 1995, 35 gulden.

Van Gogh's Van Goghs. Masterpieces from the Van Gogh Museum Amsterdam
Richard Kendall. Catalogus bij een tentoonstelling in Washington en Los Angelos in 1998/99. Harry N. Abrams, 79,95 gulden.

Vincent van Gogh en de moderne kunst, 1890-1914
Catalogus uit 1990 van een tentoonstelling waarin de invloed op de vroegmoderne kunst van deze eeuw wordt belicht. Waanders 79,50 gulden.

Van Gogh und die Haager Schule
Mooie catalogus bij een tentoonstelling in Wenen over de vroege jaren van Van Gogh. Skira 1996, 142,45 gulden.

Vincent van Gogh. Tekeningen deel 1: vroege jaren 1880-1883
Sjraar van Heugten. Het Van Gogh Museum bezit ongeveer 200 schilderijen en 500 tekeningen van Van Gogh. Deze worden alle beschreven in een reeks bestandscatalogi, die vijf delen tekeningen en drie delen schilderijen zal omvatten. Twee delen tekeningen zijn inmiddels verschenen. Deel twee van de tekeningen loopt van 1883 tot 1885. 1996, Van Gogh Museum/V+K Publishing/Inmerc, 85 gulden.

Vincent van Gogh. Schilderijen, deel 1, 1881-1885
Louis van Tilborgh en Marije Vellekoop. Eerste deel van de bestandscatalogus Schilderijen van het Van Gogh Museum. 1999, Van Gogh Museum/V+K Publishing/Inmerc, 85 gulden.

The Graphic Work of Vincent van Gogh
Sjraar van Heugten en Fieke Pabst. Catalogus van een weinig bekend aspect van Van Goghs werk: zijn prenten. Aanleiding was een tentoonstelling in 1995.
Dit is deel 6 van de serie Cahier Vincent, waarin bijzondere aspecten van leven en werk worden belicht. Waanders 1995, 49,95 gulden.

The Mythology of Vincent van Gogh
Kodera Tsukasa. Uitvoerig geïllustreerde verzameling essays over de invloed van Van Gogh op de schilderkunst, film, literatuur en over de vercommercialisering van van Gogh. Te verkrijgen bij De Slegte van 270 voor 99 gulden.

NRC Webpagina's
24 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999