NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


 SURINAME
 PLANTAGESTAAT
 WHO'S WHO
 GESCHIEDENIS
 ECONOMIE
 BIJLMER
 REMIGRATIE
 INTERVIEWS
 POLITIEK
 BOEKEN
 MEDIA
 BLADEN
 MUZIEK
 TALEN
 TOERISME
 RELIGIE
 DOSSIER SURINAME
 GRAFIEKEN

Politiek

Suriname is een republiek met een gemengd parlementair en presidentieel stelsel. Het parlement, de Nationale Assemblee, telt 51 zetels. President is Jules Wijdenbosch (NDP). De regeringscoalitie (29 zetels) bestaat uit de volgende partijen:

NDP
Nationaal Democratische Partij, 16 zetels. Opgericht door Desi Bouterse in 1987 als politieke voortzetting van zijn revolutionaire 25 Februari-beweging. Wil een multi-etnische partij zijn, maar wordt overwegend gesteund door creolen. Bouterse is voorzitter.

BVD
Basispartij voor Democratie en Vernieuwing, 5 zetels. Groepering onder leiding van rijke hindoestaanse zakenlieden die vóór de verkiezingen van 1996 uit de 'oude' hindoestaanse VHP stapten om een coalitie te vormen met Bouterse.

KTPI
Kerukanan Tulodo Pranatan Ingi, 4 zetels. Traditionele Javaanse partij uit de oude regeringscoalitie van het Nieuw Front. Stapte na de verkiezingen van 1996 over naar de coalitie met de NDP.

Dissidenten
De coalitie wordt gesteund door twee dissidenten uit de Pendawalima en twee dissidenten uit DA'91.

De oppositie bestaat uit:

NPS
Nationale Partij Suriname, 9 zetels. Traditionele creoolse partij. Speelde een hoofdrol bij de onafhankelijkheid in 1975. Leverde de vorige president, Ronald Venetiaan.

VHP
Vooruitstrevende Hervormings Partij, 4 zetels. Traditionele hindoestaanse partij, al vijftig jaar onder leiding van Jaggernath Lachmon. Had negen zetels, maar vijf VHP-parlementariërs traden toe tot de BVD.

SPA
Surinaamse Partij van de Arbeid, 1 zetel. Voortgekomen uit de vakcentrale C47 onder leiding van Fred Derby, tevens voorzitter van de partij.

DA'91
Democratisch Alternatief '91, 2 zetels. Groepering van links-liberale intellectuelen, in 1991 opgericht als alternatief voor de 'oude' partijen. Wel het 'Surinaamse D66' genoemd.

Democratische Partij
1 zetel. Afsplitsing van de NDP. De tweekoppige partijleiding trad voor de verkiezingen toe tot de Alliantie, maar een van hen, over naar de regeringscoalitie.

Pendawalima
2 zetels. Javaanse concurrent van de KTPI. Onder leiding van Paul Somohardjo, die in de jaren tachtig deel uitmaakte van het Nederlandse verzet tegen Bouterse.

HPP
Hindoestaanse Progressieve Partij, 1 zetel. Centrum-linkse groepering.

PVF
Progressieve Vleugel van de Federatie van arme landbouwers, 1 zetel. Politieke tak van bond van kleine landbouwers.

Dissident Eén
lid van de KTPI steunt de oppositie.

NRC Webpagina's
15 januari 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1998