NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


 SURINAME
 PLANTAGESTAAT
 WHO'S WHO
 GESCHIEDENIS
 ECONOMIE
 BIJLMER
 REMIGRATIE
 INTERVIEWS
 POLITIEK
 BOEKEN
 MEDIA
 BLADEN
 MUZIEK
 TALEN
 TOERISME
 RELIGIE
 DOSSIER SURINAME
 GRAFIEKEN

Media

Dagbladen
Suriname heeft twee dagbladen. De onafhankelijke ochtendkrant De Ware Tijd is met een oplage van ruim 35.000 verreweg de grootste. Het avondblad De West verkoopt elke dag naar schatting 7.000 exemplaren. Dit betekent dat op elke tien Surinamers een dagblad wordt verkocht. Wanneer in aanmerking wordt genomen dat door de moeilijke distributie vrijwel alleen Paramaribo wordt voorzien, koopt twintig procent van de Surinamers die daarvoor de gelegenheid hebben een krant. In Nederland is dat zo'n dertig procent. Voor veel Surinamers is een krant te duur.

Surinamers hechten aan een onafhankelijke en kritische informatiebron. Toen De Ware Tijd in het begin van de jaren tachtig door het militaire bewind werd gecensureerd, liep de oplage in korte tijd drastisch terug.

Radio
Er is vrijwel zeker geen land ter wereld met een zo grote dichtheid van radiostations als Suriname. Op dit ogenblik telt Suriname er twintig, waarvan vijftien in Paramaribo en vijf in Nickerie. Dit is een gevolg van het beleid van de vorige regering, die vergunningaanvragen honoreerde zolang er frequenties beschikbaar waren. Veel zenders zijn overigens pas sinds het afgelopen jaar in de lucht.

Er zijn twee staatszenders en achttien commerciële radiostations. De staatszenders hebben altijd de kleur aangenomen van de zittende regering. Ook veel commerciële radiozenders zijn politiek gekleurd. Vaak hebben eigenaren direct of indirect banden met politieke partijen.

De veelheid aan stations is een weerspiegeling van de etnische diversiteit. Zo zijn er enkele zenders die zich speciaal richten op de hindoestaanse en Javaanse bevolkingsgroepen. De belangrijkste onafhankelijke radiostations zijn ABC en Radio Apintie.

Televisie
Suriname kende allang de twee staatszenders STVS en ATV. Sinds kort zijn ook enkele commerciële televisiestations actief geworden. Zo hebben ABC en Apintie hun activiteiten naar de televisie uitgebreid. Verder zijn nog twee zenders voor abonnee-tv in de lucht. Films, Amerikaanse series en sport zijn op alle zenders de belangrijkste onderwerpen. Veel Europese voetbalwedstrijden zijn in Suriname rechtstreeks te volgen, terwijl ook het basketbal uit de Amerikaanse NBA veel kijkers trekt. Wie voor 12 tot 19 dollar per maand een tv-abonnenment neemt, krijgt er ook het Amerikaanse sportnet ESPN bij.

NRC Webpagina's
15 januari 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1998