NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 STUDIEKEUZE
 TOP TIEN
 KEUZEGIDS
 ONDERWIJS
 ARBEIDSMARKT
 TESTEN
 STUDENTENLEVEN
 VERNIEUWING
 BOEKENLIJST
 WERK
 BUREAUS
 ONMISBAAR
 OUD-STUDENTEN
 GRAFIEKEN
 LINKS

| Schrijven | Geschiedenis | Politicolgie | Lerares

Schrijven
Naam: Hermine Landvreugd (30)
Beroep: schrijfster

,,Ik wilde van jongs af aan bij het toneel. Ik speelde vroeger in een toneelclubje, de Hoorender Stierenpikkers of zoiets. Je had op Texel veel oogst- en dorpsfeesten waar je verkleed kon rondlopen en toneelstukjes kon opvoeren.

,,De andere keuze was een loopbaan bij de politie. Ik mocht echter niet naar de politie-academie omdat ik geen wiskunde in mijn pakket had. Laatst had ik weer een bevlieging om bij de politie te gaan. Ik zou erg graag leren schieten en allerlei vechtsporten beoefenen. Dan kan ik daar later eventueel een boek over schrijven. Maar nu kan ik dat niet meer, omdat ik een strafblad heb.

,,Nadat ik ongeveer twee weken MEAO heb gedaan, ben ik teruggegaan naar het VWO. Toen het eindexamen naderde, ben ik daarmee gestopt. Ik heb toen eerst een project voor kleurlingen gevolgd aan de theaterschool in Amsterdam. Nadat ik te laat was met aanmelden voor de echte opleiding, kon ik alleen nog maar bij de toneelschool in Utrecht terecht. Ik heb dat anderhalf jaar gedaan, maar het was een grote verschrikking. Je moest constant hele lange en diepe gesprekken met elkaar voeren. Schrijven was het enige vak waar je een beetje met rust werd gelaten.

,,Via een keuzegids kwam ik erachter dat ik een opleiding voor het schrijven kon volgen. Dat heb ik bij de schrijversvakschool Colofon gedaan. Net als met toneel was ik altijd al bezig met schrijven. Ik had er alleen nooit bij stilgestaan dat je er ook onderwijs in kon krijgen.

,,Colofon heb ik vier jaar parttime gedaan en afgemaakt. Ik wilde er nog wel wat bij doen, anders loop je toch maar de halve dag te lummelen. Ik ben de studie theaterwetenschappen gaan doen. Dat heb ik na tweeeneenhalf jaar ook laten zitten. Je kreeg opeens heel veel wetenschappelijk werk te doen, dat erg systematisch aangepakt moest worden. En ik ben nu eenmaal een complete chaoot.

,,Mijn keuzes heb ik altijd zelf gemaakt. Mijn moeder had het liefst gewild dat ik gewoon de MEAO had afgemaakt. Ze vond al die vage studies per definitie al niets. Nu zit ik erover te denken om weer te gaan studeren, misschien rechten in de avonduren. Ik zou wel advocaat willen worden. Het lijkt me wel wat om zware criminelen te verdedigen.''

Geschiedenis
Naam: Teun de Nooijer (22)
Beroep: student/hockeyer

,,Nadat ik mijn diploma had gehaald aan het VWO in Alkmaar, heb ik gekozen voor de studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben dit gaan doen omdat ik geschiedenis het leukste vak vond op de middelbare school. Niet dat ik er altijd het hoogste cijfer voor haalde. Maar met huiswerk begon ik altijd met geschiedenis.

,,Ik ben in ieder geval niet met de studie begonnen met het oog op wat ik er later mee kon doen. Mocht ik het afronden, dan zie ik dat later wel weer. Ik ken wel mensen die ook geschiedenis hebben gestudeerd en toch vrij makkelijk een baan hebben gevonden.

,,Ik heb op de middelbare school wel redelijk wat folders ingezien voor andere studies, maar geschiedenis stond voor mij eigenlijk vast. Toen ik wat jonger was, heb ik ook wel aan biologie gedacht, maar geschiedenis leek me gewoon het leukste. Ik heb nog wel uitgebreid met mijn broer gesproken, die het ook heeft gestudeerd. Ook met mijn ouders was er wel enig overleg, maar ze hebben nooit gezegd dat ze het er niet mee eens waren.

,,Daarbij kwam dat Amsterdam dichtbij mijn hockeyclub Bloemendaal ligt. Ik was niet van plan om van club te wisselen om bijvoorbeeld in Groningen te kunnen studeren. Amsterdam is voor mij de leukste plaats om te leven. Ik kende hier aardig wat mensen en ik heb vrij snel een kamer kunnen vinden. Dus dit kwam gewoon het beste uit.

,,Ik heb de studie niet gekozen omdat de inhoud het beste te combineren was met het hockey. Dat geldt eigenlijk alleen voor de woonplaats. Maar achteraf komt de studie wel goed uit. Je moet veel lezen. En aangezien ik veel weg ben, kan ik me in het vliegtuig of in het buitenland met mijn studie bezighouden.''

Politicologie
Naam: Loek Hermans (47)
Beroep: minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

,,Ik wilde na de HBS eerst een jaar naar Amerika gaan om daar het laatste jaar High School te volgen. Het is heel interessant om in het buitenland te vertoeven. Een beetje kijken, luisteren, ervaringen opdoen. Ik stond bij wijze van spreken al klaar om te vertrekken toen ik hoorde dat het niet doorging.

,,Daarna heb ik heel snel een keuze moeten maken, het was tenslotte al april. Ik wist dat ik heel graag de politiek in wilde. De fascinatie daarvoor is al begonnen toen ik als 11-jarig jongetje tijdens de Cuba-crisis met mijn moeder door de stad liep en overal de radio's aanstonden. Met de moord op Kennedy, de Provo-opstand in 1966 en Martin Luther King waren het boeiende tijden als je enige mate politiek geinteresseerd bent.

,,Ik heb eerst uitgebreid met mijn vader zitten praten. Rechten, economie, politicologie en geschiedenis heb ik overwogen. Uiteindelijk heb ik voor politicologie gekozen, hoewel mijn vader liever had gehad dat ik jurist was geworden. Maar ook in het kader van wat we nu employability noemen, was politicologie een mooie opleiding.

,,Ik heb verschillende universiteiten bekeken: Utrecht, Amsterdam, Leiden en Nijmegen. Maar in die tijd was er niet zoveel bekend over de opleidingen. Je had er een bepaald beeld van, maar je kon de kwaliteit niet goed bekijken. Het was meer van horen zeggen.

,,Mijn decaan aan de HBS heeft me wat adviezen en boekjes gegeven, ik ben naar een aantal open dagen gegaan en in Nijmegen heb ik met professor Hoogenwerf gesproken over de inhoud van de studie. Uiteindelijk ben ik naar Nijmegen gegaan, omdat de inhoud van de studie me daar het meeste aansprak. Ook kon ik daar vrij makkelijk een kamer krijgen, in tegenstelling tot Amsterdam. En als je uit het zuiden komt, lag Nijmegen ook wel voor de hand.

,,Ik bemoei me heel beperkt met de studiekeuze van mijn kinderen. Ze orienteren zich heel breed, er is veel informatie beschikbaar. Ik vind dat zeer goed, zo kom je nog gerichter tot een keuze. Als student zou ik nu ook meer gaan rondkijken. Als de mogelijkheid bestaat, zou ik niet alleen studeren aan de eigen universiteit, maar ook eens interessante colleges en modules volgen aan een andere universiteit.''

Lerares
Naam: Fabienne de Vries
leeftijd: 24 jaar
beroep: presentatrice The Music Factory

,,Ik wilde altijd al dansen. Helaas werd ik na de HAVO afgewezen voor de balletacademie. In die tijd deed ik ook modellenwerk en raakte ik geinteresseerd in het werk als styliste bij modereportages. Ik ben me toen gaan orienteren wat de beste opleiding voor styling was.

,,Via mijn opa, die bij De Bijenkorf werkte, ben ik in contact gekomen met iemand die daar te maken had met de styling. Het bleek dat de meeste stylistes bij De Bijenkorf van de kunstacademie kwamen. Daarna heb ik met mijn decaan en tekenleraar gesproken over de opleidingen. In mijn examenjaar ben ik als een gek in naschoolse uurtjes gaan tekenen, knutselen en schilderen om ervoor te zorgen dat ik een map met eigen werk had. Uiteindelijk ben ik begonnen op de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. ,,Mijn ouders hebben mij vrijgelaten in mijn keuzes. Van jongs af aan wist ik meestal goed wat ik wilde. Dat veranderde dan wel vaak, maar toch had ik altijd een doel voor ogen. Bijvoorbeeld toen bleek dat de kunstacademie niet echt wat voor mij was. In die tijd maakte ik namelijk kennis met de televisie, in een achtergrondkoortje bij Rene Froger.

,,Ik ben teruggegaan naar het VWO om eens goed te kijken welke opleiding het beste was om bij de televisie te komen. Ik heb de open dagen bezocht van Kunst en Cultuurwetenschappen, maar merkte dat die opleiding enorm economisch was. En daar ben ik niet echt een uitblinker in.

,,Een jongen vertelde mij daar in de kantine toevallig over de lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool Holland. Daar zaten toneel- en cameracursussen bij. En omdat je voor de klas komt te staan, kreeg je ook interviewtechnieken. Beide bleken heel nuttig voor het televisiewerk.

,,Maar ook al tijdens de opleiding ben ik me gaan orienteren op het kleine schnabbelcircuit - showballetten, assistentenwerk - en heb ik meegedaan aan de Miss Universe-verkiezing bij Veronica. Zo kon ik een voet tussen de deur krijgen en goed kijken wat ik nu exact bij de televisie wilde doen. Uiteindelijk kreeg ik het zo druk bij de televisie dat ik helaas met de opleiding moest stoppen. Maar met al het extra werk en de cursussen heb ik eigenlijk een beetje een opleiding voor mezelf gecreeerd.''

Teksten: TIJN KRAMER

NRC Webpagina's
15 oktober 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1998