NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


 ROLLING STONES
 KLASSIEK
 FILMMUZIEK
 TOURNEE
 GELD
 PORTRETTEN
 JAARTALLEN
 FANS
 INFORMATIE
 LINKS

Jaartallen

Voor 1962
In 1950 heeft de eerste ontmoeting tussen Keith Richards en Mick Jagger plaats: in de zandbak van de Wentworth County Primary School. Acht jaar later komen ze elkaar weer tegen tijdens een treinreis. Niet veel later spelen ze samen in de band Little Boy Blue and the Blue boys.

1962
In januari richt Brian Jones de Rolling Stones op. Op 12 juli volgt het eerste optreden in de Londense Marquee-club, nog zonder Wyman en Watts. Die avond is Dick Taylor bassist en Tony Chapman drummer. De roepsnaam is ontleend aan het nummer Rolling Stone van Muddy Waters.

1963
De eerste platendeal van de Stones bij Decca. Decca-man Dick Rowe maakt zijn kapitale misser van een jaar eerder goed: hij wees toen The Beatles af. Op 7 juni verschijnt de eerste officiële single: Come On/I Want to Be Loved. De tweede single, geschreven door Lennon en McCartney, is de eerste hit. I Wanna Be Your Man/Stoned reikt tot de negende plaats in de Britse hitlijst. Het eerste optreden met Wyman en Watts is opnieuw in de Marquee-club, op 17 januari 1963. De Stones spelen op 15 september in de Royal Albert Hall in het voorprogramma van The Beatles.

1964
Op 8 augustus het eerste en meest beruchte optreden in Nederland. Het concert in het Scheveningse Kurhaus duurt nog geen kwartier en eindigt met de sloop van de zaal. De eerste elpee komt uit (The Rolling Stones, Decca 1964) en de band scoort de eerste nummer één hit in Engeland met It's All Over Now. Begin turbulente relatie Marianne Faithfull en Jagger. Optreden in Blackpool: 32 fans en 2 agenten gewond.

1967
De Britse politie doet huiszoeking bij Richards. Er worden vier amfetamine-pillen gevonden in de jas van Marianne Faithfull. Richards wordt veroordeeld tot een jaar cel en 500 pond boete. Jagger krijgt drie maanden cel en 100 pond boete. In hoger beroep wordt Richards vrijgesproken en krijgt Jagger een jaar voorwaardelijk. Brian Jones wordt wel veroordeeld: negen maanden cel voor het bezit van cannabis. Beggars Banquet blijkt het laatste album met Brian Jones. In de Ed Sullivan Show moeten de Stones Let's Spend the Night Together veranderen in Let's Spend Some Time Together.

1969
Brian Jones verlaat de groep op 8 juni en overlijdt op 3 juli. Hij wordt dood aangetroffen in zijn zwembad. Mick Taylor maakt op 5 juli zijn debuut tijdens gratis optreden in Hyde Park. Ook het jaar van het beruchte Altamont-concert. Alan Passaro, een lid van Hell's Angels - door de Stones ingehuurd als ordedienst - steekt de 18-jarige Meredith Hunter neer. De beelden zijn te zien in de documentaire Gimme Shelter. Faithfull en Jagger beëindigen hun relatie.

1970-1980
In 1970 debuteert Jagger als acteur in Ned Kelly en Performance. Een jaar later richten de Stones hun eigen label op: Rolling Stones Records. Dat jaar trouwt Jagger met Bianca Perez Morena de Macias en doet de befaamde tong zijn intrede (mogelijk ontworpen door Andy Warhol). Warhol ontwerpt zeker de 'gulp met rits'-hoes van Sticky Fingers. In 1973 verschijnt Goat's Head Soup. Het nummer Starfucker op deze elpee wordt veranderd in StarStar. In 1974 verlaat Mick Taylor de groep en wordt een jaar later vervangen door Ron Wood. In 1976 volgen arrestaties in verband met drugsbezit. De jaren hierna houden de Stones zich voornamelijk bezig met solo-projecten.

1980-heden
Wyman scoort in 1981 een solohit met Si, si, Je Suis un Rockstar en Watts neemt een jazz-album op met de band Rocket 88. Het nummer Start Me Up komt uit. Het wordt later voor twaalf miljoen gulden verkocht aan Microsoft, ter lancering van Windows 95. In 1983 sluit de band de eerste megadeal: 28 miljoen dollar voor vier albums. Twee jaar later volgt het eerste solo-album van Jagger: She's the Boss. Richards volgt in 1988 met Talk is Cheap. In 1990 trouwt Jagger met Jerry Hall en twee jaar later wordt hij grootvader. Bill Wyman verlaat de band in 1993 en wordt vervangen door Darryl Jones.

De laatste jaren maken de Rolling Stones grote en winstgevende wereldtournees. De tours Steel Wheels, Urban Jungle en Voodoo Lounge doen ook Nederland aan. De laatste cd en tour heten Bridges to Babylon. Bijna een kwart miljoen fans kopen in luttele uren een kaartje voor de vijf concerten in de Amsterdam Arena.

NRC Webpagina's
25 juni 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1998