Profiel Schotland
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


SCHOTLAND
BEHAARDE TAS
TYPISCH SCHOTS
BOLWERK VAN BESCHEIDENHEID
ECONOMIE
HISTORIE
POLITIEK
VERKIEZINGEN
LIJSTTREKKERS
CULTUUR
VOETBAL
ENGELAND - SCHOTLAND
BOEKEN & FESTIVALS
LINKS

Verkiezingen

Het Schotse parlement zal bestaan uit 129 leden. De kiezers hebben twee stemmen: één voor een kandidaat in hun district, en één voor een partij in hun regio.

Eerste stem
Van de 129 leden worden er 73 gekozen volgens het traditionele Britse systeem van kiesdisctricten (constituencies). Er zijn 73 districten (dezelfde 72 als tijdens de landelijke parlementsverkiezingen van 1997, waarvan er één in tweeën is gesplitst). In elk district zijn verschillende kandidaten. Degene die de meeste stemmen krijgt van de kiezers in dit district, krijgt de parlementszetel.

Tweede stem
De overige 56 parlementsleden worden gekozen van regionale lijsten. Hiervan zijn er acht; uit elke regio komen zeven afgevaardigden. Het verkiezingssysteem voor deze zogeheten additional members is nogal complex en bestaat uit zeven ronden. Eerst wordt per regio geteld hoeveel stemmen elke partij in totaal behaald heeft. Ook wordt per partij gekeken hoeveel zetels al behaald zijn door kiesdistricten te veroveren. Dit getal wordt met één verhoogd. Zo ontstaat de eerste deler. Het totaal aantal stemmen wordt vervolgens gedeeld door de eerste deler. Het resultaat hiervan wordt het eerste totaal genoemd. De partij met het hoogste eerste totaal krijgt de eerste additional member.

Nu begint de tweede ronde. Per partij wordt de tweede deler samengesteld uit het aantal behaalde zetels (inclusief de eerste additional member) plus één. Dan wordt het eerste totaal gedeeld door de tweede deler, met als resultaat het tweede totaal. De partij met het hoogste tweede totaal krijgt de tweede additional member Na zeven ronden zijn alle zetels verdeeld.


NRC Webpagina's
29 APRIL 1999

Grafiek: Labour en SNP domineren

Grafiek: Verkiezingsuitslagen 1974-1997

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999