Profiel Schotland
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


SCHOTLAND
BEHAARDE TAS
TYPISCH SCHOTS
BOLWERK VAN BESCHEIDENHEID
ECONOMIE
HISTORIE
POLITIEK
VERKIEZINGEN
LIJSTTREKKERS
CULTUUR
VOETBAL
ENGELAND - SCHOTLAND
BOEKEN & FESTIVALS
LINKS

Economie

Schotland melkkoe of niet?
Profiteert Schotland van het Verenigd Koninkrijk, of profiteert het koninkrijk van Schotland? Politici voeren hierover een voortdurend debat.

Regering
Volgens een rapport van The Scottish Office, het ministerie voor Schotse aangelegenheden, krijgt Schotland relatief meer overheidsgeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Van alle Britten woont 8,8 procent in Schotland die samen 8,5 procent van het binnenlands product verdienen, terwijl 10,1 procent van het overheidsgeld naar dit landsdeel vloeit. Schotland zou verslaafd zijn aan subsidies, zo verklaarden politici toen het rapport gepubliceerd werd.

Schotse nationalisten
Maar de Schotse Nationale Partij (SNP) heeft grote kritiek op deze berekening. Vooral de post 'niet-identificeerbare uitgaven' is discutabel, zegt de SNP. Het grootste deel van deze post betreft uitgaven door het ministerie van Defensie. En Defensie komt het hele land ten goede, zegt The Scottish Office. Dit ministerie heeft simpelweg het Schotse aandeel in het bbp gebruikt om te berekenen welk deel van de niet-identificeerbare uitgaven ten goede komt aan Schotland. Maar dat klopt niet, zegt de SNP. Want het overgrote deel van deze uitgaven betreft salarissen van ambtenaren en bestellingen bij toeleveranciers. En de ambtenaren wonen en werken in Londen, en de toeleveranciers zijn vooral in het zuidwesten van Engeland gevestigd. Daarom is het 'nonsens' dat Schotland gesubsidieerd wordt.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1999

Grafiek: Ontvangen overheidsgeld

Grafiek: ontvangen uit stimuleringsfondsen EU

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999