Profiel Schotland
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


SCHOTLAND
BEHAARDE TAS
TYPISCH SCHOTS
BOLWERK VAN BESCHEIDENHEID
ECONOMIE
HISTORIE
POLITIEK
VERKIEZINGEN
LIJSTTREKKERS
CULTUUR
VOETBAL
ENGELAND - SCHOTLAND
BOEKEN & FESTIVALS
LINKS

Boeken

The triumph tree: Scotland's earliest poetry 550-1350
Ooit van Saint Columba gehoord? Of van Iona? Of Earl Nog Nvald? De kans is groot van niet, geeft de uitgever van deze poëziebundel - Canongate in Edinburgh - zelf toe. Toch achtte hij het (terecht) de moeite waard deze en andere vroege Schotse dichters uit de vergetelheid te halen. De poëzie omspant achthonderd jaar en is, zeker voor die tijd, zeer gevarieerd. In het Pictisch, Argyll en Gaelic. Redactie: Thomas Owen Clancey. Tuckwell, East Linton, 1998, 37,00 gulden.

Great homes of Scotland
Prachtig geïllustreerd boek (270 pagina's) over bekende en minder bekende Schotse landhuizen. Auteurs Montgomery-Massingberd en Christopher Sykes hebben waarschijnlijk langdurig moeten onderhandelen om de eigenaars zover te krijgen hun huizen open te stellen. Bibliotheken, woonkamers, slaapkamers: de fotograaf heeft alles vastgelegd. Ook het exterieur van de circa twintig landhuizen werd niet vergeten. Een boek voor de salontafel. Thames & Hudson, Londen, 1997, 153,00 gulden.

Reishandboek Schotland
,,De aantrekkingskracht van Schotland ligt in het overweldigende natuurschoon en het ongekend grote aantal historische bezienswaardigheden'', meldt de achterflap van deze reisgids. Auteur Jan-Willem Driessen besteedt aan beide facetten ongeveer evenveel aandacht. Zijn toon is luchtig en hij laat niet na hier en daar wat feiten te vermelden: de Schotse landstreken, het klimaat, de religie en economie komen allemaal aan de orde. Maar ook de oorsprong van de sheepdog-trials (wedstrijden voor schapenhonden) en het andreaskruis op de Schotse vlag. Elmar, Rijswijk, 1996, 34,50 gulden.

Het onderwijs in Schotland
Maakt deel uit van een reeks over de onderwijsstelsels in de landen van de Europese Unie. Auteurs R. Standaert en J. Letschert deden tijdens een werkbezoek in 1993 aan Schotland diverse scholen aan en kwamen tot de conclusie dat het Schotse onderwijssysteem weliswaar overeenkomsten vertoont met dat in de overige delen van het Verenigd Koninkrijk, maar desondanks veel eigenheid vertoont. Uitgeverij Garant, Apeldoorn, 1997, 17,90 gulden.

Women in Scotland: c.1100-c.1750
Interessant boek van auteurs Elizabeth Ewan en Maureen Meikle over Schotse vrouwen door de eeuwen heen. Aan de hand van archiefstukken, rechtbankverslagen en poëzie schetsen zij het dagelijkse leven van nonnen, heksen, brouwers, weduwen en domineesvrouwen. Tuckwell, East Linton, 1998, 53,00 gulden.

Festivals

Van augustus tot begin september is het in Edinburgh elk jaar festivaltijd. Meer dan een half miljoen bezoekers komen dan naar de Schotse hoofdstad, In de eerste plaats voor de twee theaterfestivals die samen het grootste theaterspektakel ter wereld vormen. Daarbij gaat het om het Edinburgh International Festival en het Edinburgh Festival Fringe.

Internationaal
Het Internationale Festival ontstond bijna vijftig jaar geleden in de grauwe jaren na de grote oorlog. Kunst moest mensen verenigen. Kunst moest de meute verheffen. Sindsdien is de internationale reputatie van het festival tot grote hoogte gegroeid. Toneelschrijvers, regisseurs en choreografen voelen zich vereerd om voor Edinburgh te worden uitverkoren. Nog steeds ademt het spektakel een geloof in vooruitgang waarop het postmodernisme geen vat heeft gehad.

Het Edinburgh International Festival wordt gehouden van 15 augustus tot 4 september.
Inlichtingen en boekingen: (0044-131) 47 32 00
Internet: www.eif.co.uk

Fringe
Het Festival Fringe, letterlijk festival in de marge, is aardser, avontuurlijker, amateuristischer ook. Acht toneelgroepen, verontwaardigd omdat de notabelen hen hadden overgeslagen bij de programmering van het eerste Festival, lanceerden in de schaduw hun eigen producties, vaak in kleine, onconventionele accommodaties. Veel cabaratiers gebruiken het Festival Fringe als proeftuin: om nieuwe teksten te testen. Veel deelnemers komen ook alleen voor de lol: om één keer in hun leven op de planken te staan terwijl de hele wereld toekijkt. En dan zijn er de vele, vele kunstenaars die hopen op een doorbraak, die dromen van ontdekking. Maar de meesten mogen blij zijn als ze hun optreden niet met een bankroet moeten bekopen. Met een aanbod van ruim 13.000 voorstellingen is het aanbod overweldigend.

Het Edinburgh Festival Fringe wordt van 8 tot 30 augustus gehouden.
Inlichtingen en boekingen: (0044-131) 226 52 57
Internet:www.edfringe.com

NRC Webpagina's
29 APRIL 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999