Overzicht eerdere
afleveringen
GENETISCHE MANIPULATIE
GOED OF SLECHT
VERENIGDE STATEN
GROOT-BRITTANNIË
SUPERMARKT
MEDICIJNEN
TECHNIEK
WETTEN EN REGELS
INLICHTINGEN
ETIKETTEN
VOEDINGSMIDDELEN
DIERPROEVEN
GESCHIEDENIS
LINKS
|
Voedingsmiddelen
De lijst van voedingsmiddelen en landbouwproducten
waarbij genetische manipulatie kan zijn toegepast, groeit gestaag. Een
overzicht.
Brood, koekjes, taarten
Sinds 1995 gebruiken bakkers en broodfabrieken steeds meer enzymen,
afkomstig uit transgene micro-organismen. Dat wil zeggen dat de
biotechnologen in de bacteriën of schimmels die de enzymen
aanmaken, genen van een ander micro-organisme hebben gebracht en/of aan
de eigen genen iets hebben veranderd.
Het gebruik van enzymen die koolhydraten, vetten of eiwitten afbreken,
is niet nieuw. Bakkers voegen zulke enzymen al jaren aan het deeg toe om
brood en koek een betere smaak, een luchtiger structuur of meer volume
te geven. Maar tot voor kort haalden de enzymfabrikanten deze enzymen
alleen uit 'klassiek' veredelde schimmels en bacteriën. De
gemanipuleerde micro-organismen produceren echter meer enzym en leveren
preciezer de enzymen die de enzymfabrikant wil hebben.
De nieuwe enzymen, waarvan er zo'n tien in de handel zijn, hebben de
bakkerijproducten niet veranderd. De chemische structuur ervan is
dezelfde als van de 'ouderwets' verkregen enzymen. Alleen in wasmiddelen
zijn de nieuwe vetafbrekende en eiwitsplitsende enzymen chemisch anders
dan de klassiek verkregen enzymen. De enzymen, die slechts in kleine
hoeveelheden aan het deeg worden toegevoegd, zijn niet meer actief in
het brood.
Sappen, sauzen, drank
De drankfabrikanten gebruiken de laatste drie jaar steeds vaker enzymen
die afkomstig zijn van gemanipuleerde schimmels of bacteriën.
Daarvan zijn er ongeveer vijftien in de handel. Zo worden vruchtensappen
helder gemaakt met enzymen die de harde wanden van de vruchtencellen
afbreken. In limonade kan zoetstof zitten, die afkomstig is van zetmeel
dat met een enzym uit een gemodificeerde bacterie is veranderd. Bij de
productie van buitenlands bier worden enzymen gebruikt om geurstoffen af
te breken. De Nederlandse bierfabrikanten gebruiken, voorzover bekend,
alleen enzymen uit traditioneel veredelde micro-organismen.
Kaas
Verschillende Europese zuivelfabrikanten maken kaas met het enzym
chymosine uit gemodificeerde bacteriën. Dit gebeurt om de kaas te
laten rijpen. Deze bacteriën hebben een gen uit runderen gekregen,
dat betrokken is bij de aanmaak van chymosine. De Nederlandse
kaasfabrikanten blijven voorlopig chymosine gebruiken die is verkregen
op de traditionele manier: ze halen het kalverenzym uit de maag van dode
kalveren.
Chocolade, snoep, pudding, soep, chips, pizza's, frituurvet, margarine
enz.
Sinds vorig jaar kan in vele producten eiwit, vet of lecithine zitten,
afkomstig van de befaamde soja van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. In
1996 heeft de EU de Europese verwerkers toestemming gegeven
voedselingrediënten uit deze nieuwe soja te betrekken. De soja
heeft een gen gekregen van een bodembacterie, waardoor hij niet doodgaat
van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Voor boeren biedt de nieuwe
soja het voordeel dat ze minder vaak onkruidbestrijdingsmiddelen hoeven
te spuiten, wat hun tijd en geld spaart.
Mayonaise, pindakaas, blikgroenten, jam, kauwgum enz
Sinds vorig jaar kan in vele voedingsmiddelen zetmeel, siroop, dextrose,
vezel of kiemolie zitten, afkomstig van maïs van het Zwiters
bedrijf Novartis. De maïs heeft zowel een bacteriegen gekregen dat
hem minder gevoelig maakt voor bepaalde schadelijke insecten, als een
bacteriegen waardoor hij niet doodgaat van het onkruidbestrijdingsmiddel
glufosinaat. Ook deze maïs biedt boeren het voordeel dat ze minder
vaak gewasbeschermingsmiddelen hoeven te spuiten.
Behalve de maïs van Novartis en de soja van Monsanto wordt sinds
vorig jaar ook genetisch veranderde koolzaad verwerkt, afkomstig van het
Duits/Britse AgrEvo. Deze koolzaad, waaruit olie wordt gehaald, is
eveneens bestand tegen onkruidbestrijdingsmiddelen. Te verwachten is dat
de grote chemieconcerns over vijf jaar diverse insectenresistente en
herbicideresistente maïs- en koolzaadvariëteiten op de markt
hebben gebracht. Daarnaast zal er dan een aantal handelsgewassen te koop
zijn met een veranderde olie- of zetmeelsamenstelling. In 1996 is in de
VS koolzaad op de markt gekomen met dure laureaatolie, die voor
cosmeticaproducten en zeep wordt gebruikt.
Aardappelen
Op de Europese markt mogen sinds 1997 aardappelen worden verbouwd,
waarvan de genen zo zijn veranderd dat de knollen in plaats van twee
typen zetmeel nog maar één type bevatten: amylopectine. De
Nederlandse aardappelverwerker Avebe, die voor veel toepassingen alleen
amylopectine wil hebben, is met deze nieuwe aardappel goedkoper uit
omdat hij de twee zetmeeltypen niet meer in de fabriek hoeft te
scheiden. Deze aardappelen worden niet voor consumptie gebruikt. De
modern verkregen amylopectine wordt alleen verwerkt in producten als
lijmen, lakken en verven. Voor verwerking in voedsel heeft de EU nog
geen toestemming gegeven.
Uit een overzicht van bijna 1.000 Europese veldproeven blijkt dat
komende jaren legio andere typen aardappelen zijn te verwachten. Zoals
aardappelen met een andere koolhydratensamenstelling en aardappelen die
minder gevoelig zijn voor aaltjes, virussen, schimmels, bacteriën
of insecten. In deze aardappelen zijn genen aangebracht, die afkomstig
zijn van micro-organismen of virussen.
De Amerikaanse boeren verbouwen al insectenresistente aardappelen.
Tomaten, meloenen, bloemkool, aardbeien, sla
De Engelse supermarkten verkopen sinds 1994 tomatenpuree van tomaten
die, dankzij het uitschakelen van een paar genen, een ander soort vel
hebben en daarom beter zijn te verwerken. Beroemd is de langer houdbare
Flavr Savr. Deze kwam als eerste gemodificeerd gewas in 1992 op de
Amerikaanse markt. Behalve aan langer houdbare en beter te verwerken
tomaten, werken biotechnologen ook aan tomaten die minder gevoelig zijn
voor schimmels, insecten of virussen. De eerste resistentere tomaten -
met genen van micro-organismen of virussen - zijn binnen vijf jaar op de
markt te verwachten.
Bij de EU ligt een aanvraag van het Nederlandse Bejo-zaden om roodlof op
de markt te mogen brengen. Met deze onvruchtbaar gemaakte groente zijn
hoog-productieve, hybride zaden te verkrijgen. Verder werken
biotechnologen onder meer aan langer houdbare meloenen, virusresistente
meloenen, insectenresistente aardbeien, schimmelresistente wortelen en
bloemkool die is bestand tegen een bepaald onkruidbestrijdingsmiddel.
Amerikaanse wetenschappers meldden onlangs successen met bananen en
andere vruchten die medicijnen bevatten zoals antibiotica. Volgens de
onderzoekers zouden vruchten en knollen met biomedische eiwitten een
alternatief kunnen vormen voor inentingen. Maar dit is nog verre
toekomst. Verder heeft de Britse multinational Zeneca een akkoord
gesloten met de Japanse brouwerij Kirin om tomaten, aardappelen en
bananen te maken met een hoger gehalte aan caretenoïden, de
bouwstof van vitamine A.
Bloemen
In het najaar komt naar verwachting de eerste gemanipuleerde snijbloem
op de Europese markt: een blauw-violette trosanjer van het
Nederlands/Amerikaanse bedrijf Florigene. Het probeert hetzelfde te doen
met rozen en chrysanten, maar dat lukt minder goed. In Australië is
de violette anjer al anderhalf jaar verkrijgbaar. Het bedrijf heeft een
gen dat is betrokken bij de blauwkleuring in de tuinplant Petunia,
overgebracht naar de trosanjer. Florigene werkt ook aan anjers die in
plaats van één week ten minste twee weken goed blijven.
Hiervoor heeft het bedrijf genen in de anjer geblokkeerd die zijn
betrokken bij de aanmaak van het verouderingshormoon ethyleen.
|
NRC
Webpagina's
11 juni 1998
|