U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 





DERDE WOENSDAG

WAT, WIE & HOE

ON-NEDERLANDSE CONTROLEKAMER

INTERVIEW MET STUIVELING

KAMERLEDEN

REKENKAMER

NIEUWE BEGROTINGEN

PRIORITEITEN

MINISTERIES




Cahier Derde Woensdag


Overzicht eerdere
afleveringen Profiel

VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER
Geen smetteloze conduitestaat

Het grootste zorgenkind op het departement van minister Pronk is de Rijksgebouwendienst (RGD). Begin 1999 veranderde die in een zelfstandig agentschap, waardoor de rechtstreekse controle van het ministerie op de dienst verminderde. Maar minister Pronk bleef wel eindverantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst, die ruim duizend gebouwen beheert met een totale boekwaarde van ruim acht miljard gulden.

De Rekenkamer constateert dat de operatie vooralsnog op een mislukking is uitgelopen. De Rijksgebouwendienst is met name gehinderd door de afwezigheid van voldoende boekhoudkundige kennis en een vlot lopende administratie. De RGD worstelde in 1999 zeer met het opstellen van een openingsbalans voor de waarde van al haar eigendommen en de daarmee gepaard gaande kosten en baten. Het financiële beheer bij de Rijksgebouwendienst vertoonde volgens de Rekenkamer in het algemeen ,,ernstige tekortkomingen''. De Rekenkamer verlangt snel actie van Pronk.

De minister onderschreef weliswaar de conclusies van de Rekenkamer, maar de maatregelen die hij voorstelde om de zaak te herstellen konden geen genade vinden in de ogen van de Rekenkamer. ,,Die waren volgens ons niet voldoende om volgend jaar een verbetering tot stand te brengen'', aldus een woordvoerder van de Rekenkamer.

Daarom neemt de Rekenkamer nu haar toevlucht tot een bezwaaronderzoek, een zwaar middel dat maar zelden wordt toegepast. Helemaal alleen staat minister Pronk hierin overigens niet. Ook de ministers Korthals (Justitie) en De Grave (Defensie) zullen zich aan zo'n bezwaar-procedure moeten onderwerpen. Ook op andere terreinen is de conduitestaat van VROM niet smetteloos. Toen de Rekenkamer het departement van Pronk en staatssecretaris Remkes in 1998 doorlichtte, schortte het er onder meer aan de automatisering en aan het beheer van gelden, die door de Europese Unie waren verstrekt.

Hoewel daarin intussen veel is verbeterd, tekenen zich nu nieuwe problemen af. Zo vertoonde vorig jaar de administratieve organisatie op het departement mankementen. Bovendien constateert de Rekenkamer dat het financieel beheer achteruit is gegaan ten opzichte van het jaar daarvoor. De Rekenkamer deed voorts een poging het rendement van een aantal specifieke beleidsonderdelen vast te stellen. Dat betrof onder andere het klimaatbeleid.

De Tweede Kamer had graag willen weten in hoeverre de CO2-uitstoot per sector (bij voorbeeld industrie en wegverkeer) is verminderd door het gevolgde beleid. De Rekenkamer constateert dat de koppeling tussen beleidsresultaten en ingezette middelen echter onduidelijk is, mede omdat er gegevens ontbreken over de activiteiten en uitgaven van andere ministeries.

Zo houdt het ministerie van Economische Zaken zich bij voorbeeld ook bezig met maatregelen om een zuiniger energieverbruik te stimuleren. De Rekenkamer beveelt minister Pronk, als coördinerend minister voor het klimaatbeleid, daarom aan in de toekomst ook de gegevens van andere ministeries in zijn cijfers te verwerken.

FLORIS VAN STRAATEN


Documenten (in pdf-formaat):

Jaarverslag:
Op de site van het Ministerie van Financiën - de jaarverslagen van de onderdelen van de Rijksbegroting

  • Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

    Rapport bij het jaarverslag:
    Op de site van de Algemene Rekenkamer - rapporten bij de financiële verantwoording

  • Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

    De vaste Kamercommissie VROM heeft donderdag 8 juni 2000, van 13.00 tot 15.00 uur een overleg met de bewindslieden over het jaarverslag.
    (Bron: De Tweede Kamer / Wijzigingen voorbehouden)

  • NRC Webpagina's
    18 mei 2000

    Den Haag

       Bovenkant pagina


    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD