NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Aanvallen

Vluchtelingen

Opinie

Achtergronden

Tijdsbalk

Profiel van de belangrijkste spelers Links

'Ontdoe u van het kwaad'

Westen wil Milosevic weg hebben


LJUBLJANA, 22 JUNI. De Amerikaanse president, Bill Clin ton, en andere Westerse leiders hebben de Serviërs opgeroepen zich te ontdoen van Slobodan Milosevic. In Kosovo leed de vredesmacht KFOR gisteren de eerste verliezen: twee soldaten kwamen om bij het ruimen van bommen.

Clinton prees in Ljubljana Slovenië als een model voor de andere Balkanlanden en als een "uitstekende kandidaat" voor het NAVO- lidmaatschap. Hij riep het Servische volk op zich te ontdoen van zijn leider Milosevic: "We willen dat Servië deel uitmaakt van het nieuwe Europa, maar het moet zich ontdoen van het moorddadige regime van Milosevic en het pad kiezen dat Slovenië heeft gekozen."

Ook de Britse premier, Tony Blair, zei dat Milosevic moet gaan. Hij zei in het Lagerhuis dat Servië zijn plaats onder de beschaafde landen niet opnieuw kan innemen zolang het wordt geleid door een man die als oorlogsmisdadiger is aangeklaagd: "Ik zeg dit tot het Servische volk: de wereld kan u niet helpen uw land weer op te bouwen zolang Milosevic het leidt. Noch kan de wereld bij het onthullen van de volledige omvang van de [Servische] wandaden begrijpen dat u doet alsof ze u niet aangaan. Dit is uw land. Dit kwaad werd door uw soldaten en door uw leiders aangericht."

De secretaris-generaal van de NAVO, Solana, zei dat Servië pas kan profiteren van de Europese integratie als het een democratisch systeem accepteert. "Dat zal niet gebeuren zolang Milosevic aan de macht is. Hij heeft geen plaats in de toekomst van Europa."

In Kosovo zijn gisteren twee Nepalese Gurkha's van het Britse KFOR- contingent omgekomen, met twee Kosovaren. Zij waren in het dorp Negrovce naar een school geroepen waar dorpelingen ruim honderd onontplofte clusterbommen hadden verzameld, die bij een NAVO-bombardement bij het dorp waren gevallen. Toen de Ghurka's de stapel bommen wilden verwijderen ontplofte die. (Reuters, AP) De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, zo meldt onze correspondent vanuit Luxemburg, denken nog niet over de opheffing van de sancties tegen Belgrado. Een Duitse bewindsman zei dat de sancties gehandhaafd blijven zolang er geen sprake is van democratie. De ministers maakten 150 miljoen euro vrij voor de wederopbouw van Kosovo en hulp aan vluchtelingen, naast 196 miljoen euro die al waren uitgetrokken.

NRC Webpagina's
22 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad