NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Aanvallen

Vluchtelingen

Opinie

Achtergronden

Tijdsbalk

Profiel van de belangrijkste spelers Links

Russen gaan naar Kosovo

NAVO en Rusland akkoord over KFOR


MOSKOU, 5 JULI. Een NAVO- delegatie heeft vandaag in overleg in Moskou een akkoord met Rusland bereikt in het conflict over de rol van Russische militairen in de vredesmacht in Kosovo, KFOR. De NAVO verhinderde dit weekeind pogingen van Rusland om zijn eenheden in Kosovo te versterken. Hoe het akkoord eruit ziet, was vanmiddag nog niet bekend.

Op verzoek van de NAVO en de Verenigde Staten weigerden de regeringen van Hongarije, Bulgarije en Roemenië de afgelopen twee dagen hun luchtruim open te stellen voor twee Russische transportvliegtuigen die 120 parachutisten en zwaar materiaal moeten overbrengen van Rusland naar de Russische eenheid in Kosovo. De militairen maken deel uit van de 3.600 Russen die zich in Kosovo bij KFOR moeten aansluiten. Maar de NAVO verzet zich tegen hun overkomst naar Kosovo zolang niet precies is vastgelegd welke rol de Russische KFOR-troepen zullen spelen.

Rusland heeft op dit moment ruim tweehonderd soldaten in Kosovo. Ze bezetten - tot verrassing van de NAVO - als eerste KFOR-eenheden op 11 juni het vliegveld van Pristina en zitten daar nog steeds.

"Het standpunt van de Russen is: we legeren onze troepen en praten ondertussen over een arrangement. Ons standpunt is: laten we de details vastleggen voordat de troepen komen", zo zei dit weekeinde een Amerikaanse woordvoerder tegen The New York Times. Woordvoerders van het Russische ministerie van Defensie zeiden gisteren in Ivanovo, een militaire basis bij Moskou waar 120 parachutisten al twee dagen klaar staan om naar Kosovo te vertrekken, dat bij overleg in Helsinki en Brussel al is vastgelegd welke rol de Russen in KFOR gaan spelen. De weigering van de NAVO om de Russen zonder meer toe te laten wordt in Moskou als beledigend ervaren.

Intussen sturen de Russen ook per schip troepen en materiaal naar Kosovo. In Sevastopol op de Krim zijn vier marineschepen vertrokken, op weg naar de Griekse haven Thessaloniki. Vandaar zullen de Russische troepen met hun materiaal via Macedonië naar Kosovo worden gebracht.

In Pristina, de hoofdstad van Kosovo, hebben Britse KFOR-soldaten in de nacht van vrijdag op zaterdag twee Kosovaren doodgeschoten. Duizenden Kosovaren herdachten vrijdagavond met veel feestgedruis de uitroeping van de onafhankelijkheid van de eenzijdig uitgeroepen Republiek Kosovo in 1990. De viering verliep zonder incidenten tot kort na middernacht, toen een auto met acht Kosovaren, van wie enkelen op het dak, bij herhaling langs een door KFOR bewaakt opvanghuis vol Servische vluchtelingen reed. Daarbij schoten de Kosovaren hun kalasjnikovs in de lucht leeg. Toen de auto voor de derde keer langsreed voelden de Britten zich persoonlijk bedreigd en schoten ze gericht op de auto. Twee Kosovaren werden daarbij doodgeschoten, twee anderen werden gewond. Later bleek het te gaan om UÇK-soldaten in burger.

In het dorp Bela Crkva, in Kosovo, hebben Britse KFOR-soldaten zaterdag een graf met twaalf lijken van Kosovaren opgegraven. De slachtoffers waren twee mannen, drie vrouwen, vier meisjes van zes, negen, tien en twaalf jaar en drie jongens van vier, zes en zeven jaar. Ze behoorden tot één familie, die volgens dorpelingen op 25 maart, één dag na het begin van de NAVO-bombardementen tegen Joegoslavië, door Serviërs werden doodgeslagen.

In de buurt van de Albanese hoofdstad Tirana hebben Albanese militairen gisteren gewapenderhand een vluchtelingenkamp van Kosovaren bezet, de vijftig laatste vluchtelingen verdreven en de auto's en apparatuur van een Noorse hulporganisatie gestolen. De soldaten eisten de ontruiming van het kamp. Toen het personeel dat weigerde, werden de wapens voor de dag gehaald. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
5 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad