NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Aanvallen

Vluchtelingen

Opinie

Achtergronden

Tijdsbalk

Profiel van de belangrijkste spelers Links

Vrij Kosovo blijft eis

UÇK dreigt met guerrilla

Door onze redacteur PETRA DE KONING
PRISTINA, 5 JULI. Als de wereld niet op termijn instemt met de onafhankelijkheid van Kosovo gaat het UÇK de bergen weer in en wordt de strijd hervat. Het vredesakkoord over Kosovo erkent het UÇK niet, want "ons is niets gevraagd".

Dat zegt Jakup Krasniqi, tot voor kort woordvoerder van het UÇK, het Kosovo Bevrijdingsleger, en nu minister van Wederopbouw in de eenzijdig gevormde regering van UÇK-leider Hashim Thaçi, in een vraaggesprek met deze krant.

Volgens Krasniqi is het UÇK niet geconsulteerd bij de totstandkoming van het vredesakkoord van de internationale gemeenschap met de regering in Belgrado. Dat akkoord leidde begin juni tot de aftocht van de Servische en Joegoslavische troepen uit Kosovo en de intocht van de internationale vredesmacht KFOR. "Ons is niets gevraagd. De NAVO heeft een akkoord gesloten met een regering van criminelen. De regering van Kosovo erkent dat akkoord niet. Wij erkennen alleen wat er is afgesproken in Rambouillet, en het akkoord tussen het UÇK en KFOR over de nieuwe rol voor het UÇK", aldus Krasniqi. Het akkoord met KFOR verplicht het Bevrijdingsleger de wapens in te leveren.

Volgens Krasniqi zal de UÇK-regering van Thaçi niets doen om de vrijdag benoemde VN-bestuurder van Kosovo, Bernard Kouchner, tegen te werken. "Maar als de man verkeerde beslissingen neemt, beslissingen die tegen de belangen van de bevolking van Kosovo ingaan, zullen we die niet accepteren." Volgens de UÇK-minister is er al zoveel bloed vergoten en "zijn er al zoveel jonge mannen gestorven die ik de strijd in heb gestuurd" dat "niemand ons kan tegenhouden om te bereiken wat wij willen".

Het UÇK blijft onverkort ijveren voor de onafhankelijkheid van Kosovo, na een interim-periode van enkele jaren. De internationale gemeenschap zal die onafhankelijkheid op termijn moeten accepteren, aldus Krasniqi. "Wij lossen onze eigen problemen op. En als wij in de stad niet bereiken wat wij willen, dan gaan we terug naar de bergen en de bossen" om de strijd te hervatten, zo zei hij. "Het kan niet zo zijn dat Joegoslavië nu toch als één geheel blijft voortbestaan. Als het VN-bestuur beslissingen neemt die tegen ons streven naar onafhankelijkheid ingaan, is er een conflict", aldus Krasniqi. Dat de internationale gemeenschap wellicht minder geneigd is Kosovo bij de wederopbouw te helpen als het UÇK zich zo hard opstelt maakt geen indruk op hem: "Tegen vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap zeg ik precies wat ik nu ook zeg, misschien zelfs scherper. We hebben veel vrienden, over de hele wereld. Wij hoeven geen compromissen te sluiten, er zal genoeg geld naar Kosovo komen om het weer op te bouwen."

UÇK-leider Hashim Thaçi zei, eveneens tegen deze krant, dat in het Kosovo van de toekomst wat hem betreft geen rol is weggelegd voor de pacifist Ibrahim Rugova, de afgelopen tien jaar de belangrijkste leider van de Kosovaren.

NRC Webpagina's
5 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad