NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Aanvallen

Vluchtelingen

Opinie

Achtergronden

Tijdsbalk

Profiel van de belangrijkste spelers Links

VN-tribunaal:

'Veel bewijs' misdrijven van Serviërs


DEN HAAG, PRISTINA, 1 JULI. De Serviërs hebben in Koso vo geprobeerd de sporen van oorlogsmisdaden uit te wissen. Maar onderzoekers van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden vinden nog genoeg bewijsmateriaal om te bewijzen dat er in Kosovo sprake is geweest van een georganiseerde campagne van etnische zuivering.

Dat heeft gisteren de woordvoerder van het tribunaal in Den Haag, Paul Risley, gezegd. "In vrijwel elk overheidskantoor en politiebureau [in Kosovo] vinden we tekenen van enorme branden en manshoge bergen as," aldus Risley. Toch hebben de onderzoekers "een overweldigende hoeveelheid" documentatie over de misdrijven tegen de Kosovaren aangetroffen. De Serviërs blijken al die misdrijven op papier te hebben vastgelegd en zijn er voor hun aftocht uit Kosovo niet in geslaagd al dat materiaal te vernietigen.

Volgens Risley worden al die documenten verzameld met het doel de commandolijn te reconstrueren en vast te stellen vanaf welk niveau opdracht werd gegeven tot de wandaden. Dat is van belang in verband met de aanklachten die inmiddels zijn uitgebracht tegen president Slobodan Milosevic en vier van zijn hoogste medewerkers. Volgens Risley is duidelijk dat de meeste oorlogsmisdaden zijn begaan in de laatste week van maart, vlak na het begin van de NAVO-luchtaanvallen op Joegoslavië, en in april. Hij zei dat dit aantoont dat er sprake was van planning en coördinatie. Rislay zei verder dat er "zeer duidelijke tekenen" zijn dat er pogingen zijn gedaan de sporen van massagraven uit te wissen.

Duitse KFOR-troepen hebben gisteren in een dorp op vijftien kilometer van Pristina, Celine, een massagraf gevonden met de lichamen van 78 slachtoffers.

In Pristina liet gisteren de VN-commissaris voor mensenrechten, Mary Robinson, zich geschokt uit over de wraakacties van Kosovaren tegen Serviërs en zigeuners. Ze bezocht een kamp bij Pristina waar vijfduizend zigeuners hun toevlucht hebben gezocht. De zigeuners worden er door de Kosovaren van beschuldigd de Serviërs te hebben geholpen bij de campagne van etnische zuivering. Robinson zei tijdens haar bezoek aan Kosovo ook dat "duizenden" Kosovaarse vrouwen, kinderen en ook mannen in het kader van de etnische zuivering door Serviërs zijn verkracht.

In New York heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gisteren de ministers van Buitenlandse Zaken of andere hoge functionarissen uit zestien landen - waaronder Nederland - en van de Europese Unie, de OVSE, de VN-hulporganisatie UNHCR en de Islamitische Conferentie Organisatie bijeengeroepen om te overleggen over de wederopbouw van Kosovo. Annan zei dat het erom gaat zowel personeel als geld bijeen te brengen voor de wederopbouw en de instelling van een civiel bestuur. Het belangrijkste probleem op de korte termijn is de vestiging van een VN-politiemacht in Kosovo, die de orde en rust moet handhaven en een eind moet maken aan de wraakacties van Kosovaren tegen Serviërs en zigeuners. De VS beloofden gisteren 450 politiemannen te sturen. Achttien andere landen hebben negenhonderd man toegezegd. De VN hebben echter laten weten drieduizend man nodig te hebben. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
1 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad