NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Kosovo-Albanezen laken amnestiewet

Door onze correspondent
SKOPJE, 28 FEBR. De Kosovo- Albanezen zijn woedend over de nieuwe Joegoslavische amnestiewet. De strafvermindering geldt vooral voor Servische deserteurs. Slechts 0,6 procent van de betrokkenen is Kosovo-Albanees.

De omstreden amnestiewet werd begin deze week door het Joegoslavische parlement geloodst. De wet betreft zo'n dertigduizend mensen, vooral dienstweigeraars en deserteurs. Tijdens de laatste oorlog op de Balkan, de NAVO-luchtoorlog om Kosovo, zijn veel Servische jonge mannen op de vlucht geslagen voor stationering in Kosovo. Een aantal dienstweigeraars en deserteurs bevindt zich in de gevangenis, een aantal is naar het buitenland gevlucht.

De amnestiewet richt zich op misdaden die zijn gepleegd onder het regime van de vroegere president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic. De wet sluit echter 'terroristen' uit. Tijdens de oorlog om Kosovo zijn juist veel Kosovo-Albanezen opgepakt op de verdenking van terrorisme.

De minister van Justitie, Grubac, verklaarde dat 0,6 procent van de betrokkenen die onder de wet vallen, van Kosovo-Albanese afkomst is. Meer dan tweeduizend Albanezen zijn tijdens de oorlog om Kosovo gearresteerd. Een aantal van hen is inmiddels vrijgelaten, maar circa 580 Kosovo-Albanezen zouden nog in Servische gevangenissen zitten. Ruim 450 van hen worden volgens het ministerie van Justitie van terrorisme of andere misdaden beschuldigd die niet onder de amnestiewet vallen.

De Joegoslavische regering staat onder druk van de internationale gemeenschap om de Kosovo-Albanese 'terroristen' vrij te laten. De Albanezen in Kosovo zelf protesteren al maanden tegen de vasthouding van hun mannen en zonen in Servische gevangenissen.

NRC Webpagina's
28 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad