NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Vier doden bij ongeregeldheden in zuiden van Servië

Door onze correspondent
PRESEVO, 19 FEBR. Bij nieuwe ongeregelheden in het zuiden van Servië zijn drie Servische agenten en een Albanese rebellenleider gedood. In Kosovo hielden duizenden Kosovo-Serviërs dit weekeinde demonstraties tegen het geweld.

De drie Servische agenten kwamen gisteren om het leven toen hun auto op twee anti-tankmijnen reed. De mijnen waren geplaatst in de bufferzone; een vijf kilometer brede gedemilitariseerde strook in Servië langs de grens met Kosovo. Sinds een jaar houdt het Albanese rebellenleger UÇPMB zich op in deze strook. De rebellen, die vechten voor aansluiting van Zuid-Servië bij Kosovo, worden volgens internationale waarnemers gesteund door leden van het voormalige Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK.

In de gedemilitariseerde zone zijn alleen licht-bewapende Servische agenten toegestaan. De Servische vice-premier Nebosja Covic noemde de aanslag een 'klassieke terroristische daad'.

Enkele uren na de aanslag schoten Servische agenten een leider van het Albanese guerrillaleger dood, aldus UÇPMB-commandant Jonuz Misliu. De man zou zijn getroffen in het dorp Lucane, dat is verdeeld tussen Joegoslavische strijdkrachten en Albanese rebellen. Twee rebellen raakten volgens Misliu gewond toen zij probeerden het lijk weg te slepen, op zo'n vijftig meter van een Servische politiepost.

In de Joegoslavische provincie Kosovo, sinds het einde van de NAVO- luchtoorlog onder bestuur van de Verenigde Naties, gingen duizenden Kosovo-Serviërs gisteren de straat op om te protesteren tegen het geweld in de provincie. Afgelopen vrijdag kwamen zeven Servische burgers om het leven bij een bomaanslag op een bus. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. De bus werd bewaakt door Zweedse soldaten van de internationale vredesmacht KFOR. De woede van de Kosovo-Serviërs richtte zich naderhand niet alleen op de Albanese bevolking van Kosovo, maar ook tegen de vredesmacht en het internationale bestuur. Zij zouden de Serviërs onvoldoende beschermen. Bij de demonstraties deden zich geen grote incidenten voor.

De Joegoslavische president Vojislav Kostunica heeft gisteren na crisisberaad verklaard 'maatregelen te nemen tegen het terrorisme' in het gebied. Hij ging niet in op de aard van die maatregelen.

NRC Webpagina's
19 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad