NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Krant spreekt van dwang

'Italië moest VS volgen in crisis Kosovo'

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 19 FEBR. De VS hebben volgens de Italiaanse krant La Repubblica Rome tijdens de Kosovo-crisis onder druk gezet om de lijn van Washington te volgen, door duidelijk te maken dat de Amerikanen op de hoogte waren van onrechtmatigheden bij een akkoord van Telecom Italia met de Servische telefoonmaatschappij.

De krant suggereert dat Washington minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini impliciet heeft gedreigd deze informatie openbaar te maken. Dini, die zich lang tegen militair ingrijpen in Kosovo heeft verzet, heeft in een reactie hierop gezegd dat hij niets te maken heeft gehad met de Telecom-affaire. Alles draait om een akkoord uit juni 1997. Toen betaalden de Italiaanse en Griekse staatstelefoonbedrijven ongeveer 1,5 miljard mark voor een belang van 49 procent in Telekom Srbija. Dit betekende een belangrijke financiële injectie voor het regime van Milosevic. Een deel van het geld zou zijn gebruikt voor de militaire campagne van het Servische leger in Kosovo. Het contract is nooit openbaar gemaakt. Volgens uitgebreide reconstructies die La Repubblica de afgelopen dagen heeft gepubliceerd, hebben Telecom Italia en het Griekse telefoonbedrijf OTE bewust te veel betaald voor hun belangen van respectievelijk 29 en 20 procent van Telekom Srbija. Ongeveer dertig miljoen mark zou zijn teruggesluisd naar de betrokken bedrijven en hun bemiddelaars. Telecom Italia en OTE werden bijgestaan door de Zwitserse bank UBS. De Servische regering heeft zich laten adviseren door de zakenbank NatWest, met een sleutelrol voor de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Douglas Hurd.

Telecom Italia werd ten tijde van het akkoord gecontroleerd door de staat. De rechtse oppositie heeft gesuggereerd dat het, gezien de cultuur van politieke controle op staatsbedrijven, ondenkbaar is dat een belangrijk akkoord als dat met Servië zou zijn afgesloten zonder toestemming van het kabinet. Telecom Italia is inmiddels geprivatiseerd. Het bedrijf wordt nu gecontroleerd door Olivetti.

In Amerikaanse ogen was volgens La Repubblica een deel van de Italiaanse aarzelingenen over hard optreden in de Kosovo-crisis toe te schrijven aan angst om de investering van Telecom Italia in Servië in gevaar te zien komen. De justitie in Turijn, waar het hoofdkantoor van Telecom Italia zit, is inmiddels een onderzoek begonnen.

NRC Webpagina's
19 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad