NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Minstens zeven doden in Kosovo


SKOPJE, 17 FEBR. Ten minste zeven Kosovo-Serviërs zijn gisteren gedood bij een aanslag op een bus in Kosovo. De bus werd begeleid door soldaten van de vredesmacht KFOR.

De internationale gemeenschap heeft verontwaardigd gereageerd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, sprak van een 'lafhartige daad'. De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, verklaarde "niet de luchtoorlog te zijn aangegaan om te zien hoe de etnische zuivering door een groep wordt vervangen door etnische aanvallen en intimidatie door de andere groep". Hij zei dat Kosovo de sympathie van de internationale gemeenschap dreigt te verliezen.De aanslag, die nog niet is opgeëist, is hoogstwaarschijnlijk gepleegd door Albanese extremisten. Het incident vormt een ernstige escalatie van het etnische geweld in Kosovo, niet alleen door het grote aantal slachtoffers, maar ook wegens het feit dat de bus werd begeleid door soldaten van de vredesmacht KFOR. De aanslag geeft aan dat het respect bij de Kosovo- Albanese gemeenschap voor de internationale vredesmacht drastisch afneemt. De bus die gisteren het doelwit van de terroristische aanslag vormde, was de zogenoemde Nis Expres, die van de stad Podujevo in het noorden van Kosovo op weg was naar de grens met Servië. De bus maakte deel uit van een konvooi van vijf bussen. De passagiers waren Servische families op pelgrimstocht naar de graven van hun voorvaderen. De bom is waarschijnlijk van afstand tot ontploffing gebracht. Zeven mensen kwamen om het leven, tien raakten zwaar gewond, vijfentwintig anderen hadden lichte verwondingen. Ooggetuigen spraken van bloed dat van het dak af stroomde en ledematen die door verwrongen raampjes staken.

De Kosovo-Serviërs gingen gisteren direct de straat op. In de enclave Gracanica richtten ze een wegblokkade op en staken ze auto's in brand. In de tussen Albanezen en Serviërs verdeelde stad Mitrovica heeft de lokale Servische leider opgeroepen tot demonstraties. Eerder deze week viel een dode toen een andere bus onder vuur werd genomen. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
17 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad