NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Ex-directeur van Servische televisie gearresteerd


BELGRADO, 14 FEBR. In Belgrado is gisteren de voormalige directeur van de Servische staatstelevisie gearresteerd op verdenking van nalatigheid bij de bescherming van zijn personeel tijdens de NAVO-oorlog tegen Joegoslavië.Het gebouw van de Servische staatstelevisie werd tijdens de oorlog, op 23 april 1999, door een NAVO-raket getroffen.

Daarbij kwamen zestien werknemers om het leven. Al kort na die aanval werd door familieleden van slachtoffers gezegd dat de directeur van de Servische televisie, Dragoljub Milanovic, de werknemers strikt had verboden hun kantoren te verlaten en naar de schuilkelders te gaan in het geval van luchtalarm. Volgens die familieleden zou Milanovic moeten worden beschuldigd van moord; hij zou de dood van zijn eigen werknemers hebben gewenst om die te kunnen gebruiken in de propaganda-oorlog tegen de NAVO. De familieleden wezen er indertijd ook op dat de NAVO de Servische televisie als belangrijkste propaganda-instituut van het bewind van de toenmalige president Slobodan Milosevic openlijk tot een 'legitiem militair doel' in de oorlog had verklaard. Vorige maand zei Carla del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, tijdens een ontmoeting met familieleden van in april 1999 omgekomen werknemers van de Servische televisie, dat de autoriteiten in Belgrado tevoren op de hoogte waren gesteld van het voornemen van de NAVO om het gebouw van de Servische televisie te bombarderen.

Dragoljub Milanovic, die directeur bleef tot de val van Milosevic in oktober vorig jaar, werd gisteren gearresteerd na voor een rechtbank te zijn verschenen. De Servische justitie kam hem dertig dagen vasthouden op de formele verdenking de openbare veiligheid van zijn werknemers in gevaar te hebben gebracht.

Een andere vroegere medewerker van Slobodan Milosevic, de bankier Miodrag Zecevic, die bekend stond als de 'persoonlijke bankier' van Milosevic, is vorige week met een vals paspoort naar Hongarije gevlucht. Dat meldden gisteren Servische media. Na zijn vlucht probeerde hij in Boedapest een grote som geld op te nemen van zijn eigen rekening. Dat mislukte toen werd ontdekt dat zijn paspoort niet in orde was. De Servische justitie is bezig met een onderzoek naar de verdenking dat Zecevic 75 miljoen dollar heeft verduisterd.In het kader van dat onderzoek waren drie legitieme paspoorten van de bankier - een Joegoslavisch, een Frans en een diplomatiek paspoort - door de politioe in beslag genomen. (AP, AFP)

NRC Webpagina's
14 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad